Meso & ljubav

Lijepo je hraniti se zdravo, paziti na unos kalorija, imati savršeno tijelo i rad unutarnjih organa zahvaljujući svježem voću i povrću… Ali nije li divno koji puta i skrenuti i „ubiti“ se savršenim kulenima, salamama, mortadelama, kobasicama, špekom, čvarcima…

Hrvatska je savršena zemlja za uzgoj zdravih žitarica, povrća, voća… Isto tako, zahvaljujući obilju područja za ispašu, ona je carstvo krupnog i sitnog blaga, ptica i životinja koje čine važnu kariku u prehrambenom lancu. Naravno da postoje ljudi koji iz raznih razloga ne konzumiraju meso, ali kako ima i onih koji obožavaju njega i njegove prerađevine, zaputili smo se na mali izlet u Krašićki kraj i posjetili MM Mesnu industriju d.o.o.

U vlasništvu obitelji Medven ovo poduzeće sa dugogodišnjom tradicijom u proizvodnji i prodaji mesa i mesnih prerađevina već dulje je vrijeme u hrvatskom top 5 po proizvodnji i prodaji.

„Od svježe svinjetine, govedine i teletine do kobasica i ostalih mesnih prerađevina ponosimo se proizvodnjom visoko kvalitetne hrane koja dolazi prvenstveno sa hrvatskih farmi od provjerenih dobavljača. Naši najpoznatiji proizvodi su hrenovke u prirodnom crijevu, Žumberačka kobasica sa sirom, Kuhana šunka ala Prekrižje i Krašićka kobasica. Poznati okus i kvaliteta naših proizvoda prepoznati su kod potrošača, a mi naporno radimo kako bi tu reputaciju i održali.“ rekli su nam u tvornici dok smo je razgledavali i spremali se na kušanje njihovih proizvoda.

„Naša je namjera na stol naših potrošača staviti hranu koja garantira kontinuiranu kvalitetu, okus i aromu. Zadovoljstvo kupaca u MM mesnoj industriji uvijek je na prvom mjestu.“

Sve je počelo 1974. godine s osnivanjem male klaonice Milivoja Medvena. 1995. godine krenula je proizvodnja mesnih prerađevina, a proizvod koji je obilježio poduzeće od samog početka i po kojem je stečena prepoznatljivost su hrenovke u prirodnom crijevu. 2000. godine  poduzeće je Upisano na Trgovački sud u Zagrebu, 2007. započela izgradnja i opremanje nove klaonice, te renoviranje proizvodnog pogona za prerađevine. 2011. su klaonica i poizvodni pogon uvršteni na popis izvoznih objekta za Europsku uniju (Odobreni broj HR380EU i HR136EU) i pod stalnim su nadzorom ovlaštene, državne i  europske inspekcije. U skladu s rastom proizvodnje i prodaje dolazi i do kontinuiranog rasta broja zaposlenika, pa  danas MM Mesna industrija  ima preko 200 zaposlenika.

Uz svježe meso, Medven je poznat i po mesnim prerađevinama, a ako ste mislili da možete nabrojati sve ono što se ovdje proizvodi – malo ste se prevarili. Praktički, ne znamo otkuda bismo krenuli, pa neka to bude prezvuršt, odnosno tlačenica, koje u Medvenu ima sasvim drugu dimenziju – ovo bi čak i naše djevojke jele! Tu su klasične posebne i tirolske salame, hvaljena mortadela, u Dubrovniku specijalno sušena panceta, hamburger, zimska, čajna, i ponos – slavonske kobasice. Tu je i pečenica, i …. , a umjesto startera, na stolu su čvarci1 Koji se rade u nekoliko inačica, za ljubitelje hrskavog i masnijeg!

Ono što je najbitnije je da toga dana kad autor ovog teksta više ne može gledati ni hodati, i takav nikakav odluči svom jedincu napraviti nešto nezdravo – usporedi klasične kupovne hrenovke, i one domaće, iz crijeva. Rezultat, oduševljenje!

POSLOVNICE (MESNICE): ˝SIGET˝, ˝DUBRAVA˝, ˝GORNJE PREKRIŽJE˝, JOSIPA STRGANCA 6, ZAGREB, ˝KRAŠIĆ˝, ˝OSIJEK˝….

Uglavnom, kada poželite jesti meso, domaće i kvalitetno, toplo preporučamo dobitni Medven trio – čvarci, hrenovke, slavonska kobasa, a onda vam ni drugi proizvodi neće biti daleko…

Tekst: Domagoj Jokopović

Fotografija: Rene Karaman, Julio Frangen, FB MM Medven