“CLEAN EATING” – PRAVA HRANA

Koncept „clean eating“ podrazumijeva da se hrana jede u svom što prirodnijem obliku i da putanja hrane između njezinog podrijetla i vašeg tanjura bude što kraća. Ideja se svodi na jedenje cjelovite hrane, ili “prave” hrane – one koja se ne ili minimalno obrađuje, što ju čini najbližom njenom prirodnom obliku. Stoga se preporuča kupovati hranu što je više moguće od lokalnih proizvođača- kod nas popularnih opg-ova i ako je moguće  iz ekološkog uzgoja, što više jesti cjelovite žitarice (zobene pahuljice, heljda, kvinoa, ječam, cjelovita riža,…), jesti manje mesa, a više namirnica bogatih biljnim bjelančevinama (sve vrste mahunarki, kvinoja, soja iz biološkog uzgoja, orašasti plodovi i sjemenke) koje su ujedno bogate biljnim vlaknima, također preferirati jaja iz prirodnog uzgoja, ribe i morske plodove iz čistih mora. Izbjegavanjem industrijski prerađene hrane ujedno se štitimo od skrivenih nadodanih šećera i skrivenih soli u takvoj hrani. Clean eating prehrana pravi je način da uvedemo namirnice s lužnatim utjecajem na naše tijelo u svakodnevni život. Uz ovaj koncept prehrane ujedno se pridružujemo konceptu održivog razvoja potičući uzgoj hrane bez upotrebe pesticida, herbicida, GMO hrane i smanjivanje utjecaja udaljenosti za transport hrane.

Vrhunski sportaši koji moraju izuzetno paziti na prehranu, najčešće imaju „clean eating“ hranu na meniju zbog njene nutritivne vrijednosti, biološke čistoće, radi izbjegavanja teško probavljive i nezdrave hrane, pa takve menije uvijek preporučam i našim mladim sportašima koji su zainteresirani za zdravu sportsku prehranu, ali i svim ljudima koji se žele posvetiti svom zdravlju kroz zdravu prehranu.

Lada Šnajder