Ladin NUTRISAPIJENS: Ljetna linija

Tokom vrućih ljetnih mjeseci  možemo lagano povratiti željenu liniju, no mnogima to ne polazi za rukom. O čemu se radi?

Naše tijelo po prirodi stvari  traži manje kalorija nego zimi, ali zato značajno više tekućine zbog pojačanog znojenja.  U većini slučajeva tada nam  više odgovara laganija hrana; razne kombinirane salate, voće, manje masna  (teška) hrana, uobičajene porcije se lagano smanjuju u odnosu na zimske mjesece.

Ako dobro poslušamo tijelo i ponudimo mu ono što bi mu odgovaralo po prirodi stvari, dolazi do prirodnog skidanja „zimskih zaliha“ koje smo stvorili djelomično iz bioloških, a djelomično i psiholoških razloga zbog utjecaja hladnoće i uzimanja dodatnih kalorija, ali ponekad iz ne baš najprikladnijih namirnica, što je moglo dovesti do pretjeranih viškova.

Međutim, kada nastupi ljeto, duži dani, ugodna večernja druženja, skloni smo, najčešće  malo više nego je potrebno, popiti neko dobro vino, ljetne koktele i druga alkoholna pića koja baš i nisu saveznici za postizanje lijepe linije.  A tu je i omiljeni  nam roštilj,  za koji se podrazumijeva da bude popraćen pivom, gemištom, vinom, sokovima za mlađe…. Možda niste znali; pivo ima vrlo visok glikemijski indeks, ali zahvaljujući malom udjelu ugljikohidrata, u umjerenim količinama nema značajan utjecaj na debljanje. Pitanje je koliko pive popijemo uz roštilj i slična druženja…  Voćni sokovi, čak i kad su svježe iscijeđeni pa zadrže vitamine i minerale, ne sadrže biljna vlakna kao prirodno voće, pa se šećeri iz voćnih sokova daleko lakše i brže apsorbiraju u krv, a ujedno kroz sokove olako unosimo veće količine šećera nego kad moramo gristi i žvakati voće.

Ako pogledamo kako  Francuzi  uz sva gastronomska uživanja  većinom ostaju vitki, možemo primjetiti da uz jelo najčešće  piju vodu za žeđ, a prikladnim vinom se skladno prati jelo u malim gutljajima i umjerenim količinama. Djecu se ne privikava na sokove ili  gazirana pića uz jelo.  Zahvaljujući raznim prilozima i slijedovima, jede se raznolikije i ujedno u umjerenijim količinama, uključujući i roštilj!

Lada Šnajder