EDUKACIJSKO – KUHARSKE RADIONICE

Osmišljen je niz zanimljivih i kreativnih edukacijsko – kuharskih radionica koje će se odvijati tijekom proljetnog ciklusa u Edukacijskom gastronomskom centru Istre, koji će započeti krajem veljače u 2018. godini.

Proljetni ciklus u 2018. godini bit će osvježen novim kreativnim temama, ali i chefovima koji će voditi edukacijsko – kuharske radionice. Novost u proljetnom ciklusu jest chef Tomislav Škunca, prvi educirani stilist hrane u Hrvatskoj (Styling Food) koji sudjeluje i u produkciji kulinarskog showa MasterChef Hrvatska. Chef Tomislav će voditi radionice o food dizajnu, dizajnu tanjura te o razvoju dizajna jela kroz povijest.

Već poznati chefovi Edukacijskog gastronomskog centra Istre, David Skoko, Robert Perić i Marijo Čepek, u ovom ciklusu ponovno vode radionice na teme lokalnih namirnica u modernoj gastronomiji. Nakon što je oduševio polaznike u jesenskom ciklusu, chef Danijel Đekić je potvrdio svoj dolazak. U ovogodišnjem ciklusu, na radionicama obrađivat će se teme poput kreiranja interesantnih doručaka uključivanjem izrade svježih brioša i kroasana, FINGER FOOD baziran na lokalnim namirnicama u krugu od 0 kilometara, iskorištavanje specifične ribe od glave do repa, tehnike pripreme namirnica bez masnoće (prženje bez friteze) te priprema kreativnih torti iz peći.

Kreativna radionica chefa Danijela Đekića

Mate Janković poznat je kao jedan od vrhunskih kuhara i promotor odlične gastronomije te s obzirom na njegovu veliku zauzetost, u ovogodišnjem ciklusu se pridružuje radu Edukacijskog gastronomskog centra kao kuhar predavač.

Chef Mate je pobornik GO LOCAL koncepta koji želi potaknuti kuhare da kuhaju s domaćim namirnicama i tako promoviraju hrvatske specijalitete te je ujedno i oduševljen radom Edukacijskog gastronomskog centra Istre.

Zvijezda ovogodišnjeg ciklusa jest Emanuele Scarello, vlasnik restorana Agli Amici dal 1887, koji je nositelj dvije Michelinove zvjezdice te član Relais & Châteaux od 2014 godine. Njegova kuhinja je esencijalna, a teritorij sve prisutniji u svakoj kreaciji te upravo zbog toga chef Emanuele će voditi radionice na temu mesa boškarina i istarskog magarca tako da će prikazati korištenje lokalnih namirnca u vrhunskoj gastronomiji i povezanost kuhara s teritorijem.

Radionica Burgeri, chefa Marija Čepeka

Edukacijski gastronomski centar Istre razvijen je od strane Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. (AZRRI), u sklopu koje djeluje, s glavnim ciljem stvaranja platforme za valorizaciju istarske gastronomije s posebnim naglaskom na vrednovanje lokalnih, poljoprivredno prehrambenih proizvoda Istre ali i Hrvatske. Preduvjet za organizirani uzgoj i plasman lokalnih proizvoda jest upotreba lokalnih namirnica u jelovnicima restorana, konoba i hotela uz podizanje svijesti o kvaliteti prehrane u svakodnevnom životu kao i u vrtićima, školama i drugim institucijama.

Spoznajom da se kontinuiranom edukacijom ugostiteljskog osoblja može postići valorizacija istarske gastronomije, u Edukacijskom gastronomskom centru Istre započelo je provođenje edukacijsko – kuharskih radionica namijenjenih ugostiteljima, kuharima, hotelijerima te ostalom ugostiteljskom osoblju. Ugostitelji su alat u prepoznavanju kvalitete proizvoda i valorizaciji poljoprivredno prehrambenih proizvoda, a njihovi kuhari glavni promotori domaćih namirnica i sirovina.

Kroz dvije godine, u Edukacijskom gastronomskom centru Istre, u suradnji s partnerima projekta te uz podršku Istarske županije, provedena su tri jesenska i dva proljetna ciklusa edukacijsko – kuharskih radionica, gdje je sudjelovalo više od 650 polaznika u preko 60 radionica. S osnovnim ciljem trajne edukacije ugostitelja, poboljšanja ugostiteljske ponude u Istri te promocije istarske gastronomije, uz kontinuirano povećanje zainteresiranosti ugostiteljskih djelatnika iz godine u godinu, AZRRI Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o., u 2018. godini nastavlja s novim ciklusom edukacijsko – kuharskih radionica.

PR: AZZRI