Ana Rucner po deveti put probudila prvo ljetno sunce na dubrovačkom Srđu

Glazbeni repertoar iz mjuzikala oduševio brojne domaće i strane posjetitelje

Kako zvuči violončelo Ane Rucner kad se njegov zvuk stopi s prekrasnim sopranom Sandre Bagarić, danas su u 5 sati ujutro čuli brojni posjetitelji tradicionalnog Aninog koncerta Pozdrav ljetu u sklopu festivala Ana u Gradu. Najljepša prirodna pozornica, amfiteatar Excelsa nekretnina na dubrovačkom Srđu, ugostila je umjetnike, no i sve ljubitelje umjetnosti, koji su na poseban način obilježili Svjetski dan glazbe i prvi dan ljeta. Publika je osim u glazbi uživala i u prvoj ljetnoj Franck kavi. Glazbenu podršku Ani i Sandri pružio je pijanist Darko Domitrović. Koncert je započeo emotivnom autorskom pjesmom, koju je recitirao sam autor, Vojin Perić, a posvetio ju je Ani i gradu Dubrovniku. Ana i Darko Domitrović su praizveli njegovu Ave Mariju, koja se  širila poput nježnog povjetarca istovremeno robusnim, no i zaštitnički raspoloženim Srđem.

Ovaj koncert samo je dio programa autorskog festivala Ana u Gradu. Večeras nas, s početkom u 20 sati, očekuje i Anin koncert na Sunset Beach-u Dubrovnik, na mulu restorana Kantenari, s potpuno drugačijim, crossover repertoarom, a ulaz na koncert je besplatan. Njime će ispratiti prvo ljetno sunce na počinak i po prvi put dvama koncertima otvoriti svoj autorski festival. Dolaskom na Srđ svoju su podršku projektu dali i gđa. Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika grada Dubrovnika, pročelnica za kulturu gđa. Ana Hilje i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić te Renata Arar, pomoćnica pročelnika za međugradsku i međunarodnu suradnju.

Atraktivan repertoar i ove je godine plijenio pažnju. Umjetnici su izveli poznate skladbe kao što su: Labud, Camille Saint-Saënsa, Love of my life legende Freddie Mercuryja, Albinonijev Adagio, Memory iz mjuzikla Cats, Morriconeovu Nella Fantasia, temu Zvijezda je zasjala iz mjuzikla Byron, u adaptaciji Darka Domitrovića, a posebne emocije izazvala je izvedba skladbe Đele Jusića: Život je lijep, iz mjuzikla Dundo Maroje. Na kraju su s umjetnicima svi zajedno zapjevali poznatu Kabiljovu skladbu Neka cijeli ovaj svijet iz mjuzikla Jalta Jalta, a Sandra Bagarić je svojom izvedbom O sole mio uputila poseban pozdrav prvom ljetnom suncu koje je stidljivo izvirivalo iza Srđa.

Doista je puno nastupa iza mene, ali ovaj na Srđu neopisivo je iskustvo. Prirodne ljepote Srđa i klasične glazbene izvedbe stapaju se u savršenom skladu i osim što pružaju i meni, no vjerujem i posjetiteljima, poseban doživljaj, istovremeno su mi i vječni izvor inspiracije. Zahvalna sam svim posjetiteljima što su vjerni ovom koncertu kao i svim gostima koji su mi se pridružili u ovom slavlju glazbe i umjetnosti, izjavila je Ana Rucner.

Festivalski program nastavlja se nakon 21.6 još dvama predstavama, u izvedbi kazališta slijepih i slabovidnih Novi život, u Kneževom dvoru, s početkom u 20 h. U subotu je na repertoaru predstava Jučer sam se sjetio plave, koja na pristupačan način progovara o životu slijepih glumaca i njihovom doživljaju svijeta, a u nedjelju u 20 h održava se predstava Čovječja ribica, namijenjena djeci, no zavoljet će ju i odrasli, zbog važne poruke predstave i približavanja djeci atraktivnim kostimima i scenografijom.

Redateljica predstava je Petra Radin, a glumci Vojin Perić – ujedno i ravnatelj kazališta, Dijana Biondić, Suzana Bliznac i Milenko Zeko. Sav prihod s predstava darovat će se Udruzi slijepih i slabovidnih Dubrovačko-neretvanske županije. Karte se mogu nabaviti u kinu Sloboda, na www.ticketshop.hr  i pola sata prije predstava u Kneževom dvoru.

Veliko hvala na podršci gradu Dubrovniku, Turističkim zajednicama Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, kao i samoj županiji koji već 9 godina podržavaju ovaj Festival.   

PR

Fotografije: Filip Bašić