KOORDINACIJA UGOSTITELJA HRVATSKE POZDRAVLJA NAJAVU VLADE O SMANJENJU NAMETA UGOSTITELJIMA

Ovo je tek početak strateškog promišljanja o budućnosti našeg turizma i ugostiteljstva

Koordinacija ugostitelja Hrvatske pozdravlja najavu Vlade RH da će smanjiti porezno rasterećenje poslovanja u ugostiteljstvu smanjivanjem PDV-a na pripremu hrane s 25 na 13 posto. Cilj smanjenja stope za nas je početak stvaranja uvjeta za povećanje placa radnicima u ugostiteljstvu. Odlazak kvalitetne i kvalificirane radne snage, pritom mislimo na onu domaću, jedan je od najvećih problema ugostiteljstva i turizma Hrvatskoj i zato smo toliko apelirali na Vladu da smanji namete.

 „Hvala Vladi i ministru financija Zdravku Mariću na najavama razumne odluke koja će za nas biti spas u zadnji čas. Razliku koja će nam ostati smanjenjem PDV-a preusmjerit ćemo u plaće te o tome intenzivno pregovaramo sa sindikatima jer želimo sve formalizirati kolektivnim ugovorom. Također, planiramo taj novac preusmjeriti u kupnju domaćih, kvalitetnijih, a ne uvoznih namirnica te dodatno dići uslugu na svim razinama.“ – ovim je povodom izjavio Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije.

„Sada je vrijeme za strateško promišljanje o budućnosti našeg turizma i ugostiteljstva te donošenje mjera na opću društvenu korist u suradnji s institucijama. Vrijeme je da novac koji će nam ostati razumno upotrijebimo za zapošljavanje domaćih ljudi. Moramo educirati ugostitelje, naše članove kako bismo uslugu digli na što višu razinu. Zahvalni smo Vladi što su čuli naše apele, a sada je na nama da u poštenoj tržišnoj utakmici pokažemo što znamo i umijemo.“ – izjavio je predstavnik Koordinacije ugostitelja Hrvatske Marin Medak.

Grizli

Fotografija: Rene Karaman