12. izdanje Vukovarskog etno sajma – od 27. rujna Vukovar ponovno u znaku hrvatske etno baštine i tradcije

U Vukovaru će se od 27. do 29. rujna održati 12. izdanje Vukovarskog etno sajma, tradicionalnog i prepoznatljivog vukovarskog turističko-kulturnog događaja koji uz bogat kulturno-umjetnički program u središte zbivanja stavlja etno baštinu, tradicijske i umjetničke obrte,  tradicijske rukotvorine i antikvitete. Svake godine na sajam uz izlagače iz Slavonije, pristignu i izlagači s cijelog područja Hrvatske. Progam prati i kvalitetna ponuda proizvođača hrane i pića, atraktivni gastro događaji poput manifestacije Okusi Hrvatske  i Vukovar Oktoberfest, kao i edukativne radionice.

12. Vukovarski etno sajam organizira Turistička zajednica Grada Vukovara pod pokroviteljstvom Grada Vukovara, a ove im se godine pridružuju i  Hrvatska kuća „Materina priča“ , uz Organizatore bez granica čiji je producentski tim, na čelu s Aleksandrom Kovačevićem, organizator jedinstvenog Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“ koji se u Vukovaru, povodom Dana grada, održava svake godine početkom svibnja. Organizatori bez granica protekle su se godine također sa svojom produkcijom uključili u Advent u Vukovaru, a  zajedno s Hrvatskom kućom „Materina priča“,  ovogodišnjem se Vukovarskom etno sajmu priružuju s programom jedinstvene  izložbe cekera renomirane etno dizjnerice Mine Petre i s prigodnom radionicom izrade cekera od  komušine, pod vodstvom  Ane Vrabec i časne sestre Samuele Premužić.

Očekuje se da će izložba cekera baš kao i radionice izrade cekera od komušine privući  brojne znatiželjnike, jer se radi o jedinstvenom hrvatskom etno suveniru i proizvodu s potpisom Mine Petre, za koji je ova poznata hrvatska etno dizajnerica već primila brojne nagrade i priznanja poput Zlatne medalje na 1. Salonu inovacija u Bjelovaru, te  Grand Prix  i  Prvu  nagradu  izložbe  suvenira Kvarner  Expo u Opatiji. Naime, pletenje  cekera  od  kukuruzne komušine  stoljetna  je vještina  i   tradicija  žena   ruralnih   prostora  u  Hrvatskoj.  Za  njegovu izradu Mina Petra koristi  isključivo ekološki  prirodni  materijal  – komušinu,  koja   je  biološki  ostatak   u  poljoprivrednoj   proizvodnji.  

Uz izložbu, u sklopu 12. Vukovarskog etno sajma organizina je prigodna radionica izrade cekera,  u kojoj će edukatorice biti Ana Vrabec i časna sestra Samuela Premužić, koja će polaznike educirati u izradi ukrasa i suvenira od komušine.

Sestra Samuela Premužić, u Hrvatskoj je istinski uzor i potpora mnogima koji se bave umjetničkim oblikovanjem prirodnih materijala. Njene skulpture od komušine, nadahnute biblijskim motivima, već godinama oduševljavaju posjetioce Međunarodne izložbe u Rimu.

Do sada je izradila 400 jaslica od komušine, a među najljepšima su one u Mariji Bistrici. Posredstvom Etnografskog muzeja, djela sestre Samuele Premužić izlagana su u Zagrebu, Hamburgu, Arlesu, Salzburgu, Rimu, Bratislavi, Skoplju, Sofiji, Cita di Castelu, Sutriu i  Veroni. Veliko umijeće sestre Samule istaknuto je na prestižnoj jasličarskoj smotri „100 Presepi“ („100 jaslica“) u Rimu, a posebno mjesto zauzeo je njezin Betlehem „Anđeoska štalica“, izložena u Vatikanu, u dvorani Pavao VI. (u dvorani za audijencije 2002.).

U radionicama izrade cekera od komušine posjetitelji će moći uživati u petak, 27. rujna i subotu, 28. rujna.

Usuret održavanju 12. Vukovarskog etno sajma, valja naglasiti da je u 2018. godini, Vukovarski etno sajam dobitnik posebnog priznanja za promicanje tradicijskih proizvoda koje se dodjeljuje u sklopu akcije Suncokret ruralnog turizma. Stoga s pravom možemo očekivati da će bogatstvo programa ovogodišnjeg izdanja Vukovarskog etno sajma ponovno premašiti očekivanja i iznenaditi bogatstvom sadržaja koji posjetitelje očekuju u Vukovaru od 27. do 29. rujna 2019.

Detalje programa možete pronaći na službenoj web stranici TZ Vukovar:

https://turizamvukovar.hr/manifestacije/vukovarski-etno-sajam/

Kora Dilić