Blagdanski stol na slavonski način

U ovo blagdansko vrijeme gostoljubivi Slavonci pozivaju nas za blagdanski stol kako bismo okusili sve ono što nudi Zlatna Slavonija

U Požeško-slavonskoj županiji isprobajte pastrvu na žaru, kuhani dimljeni šaran, čobanac ili divljač na sto načina. Kušajte i riblji paprikaš, perklet od soma, sataraš ili sekelji gulaš – jela koja se na ovom području rade još iz doba ugarskih plemića, ili pak orijentalna jela poput sarme, slasne bazlamače, turšije od krušaka ili egzotičnog vinogradarskog ćevapa. Upravo je vinogradarski ćevap tradicionalno svečano jelo požeških vinogradara bez kojeg je bilo nezamislivo ijedno druženje. Privući će vas i specijaliteti od crne slavonske svinje – popularni čvarci,  domaća mast, kobasice, kulen i šunka.

Tanjur suhomesnatih narezaka

Kakav bi to blagdanski stol bio bez ukusnih kolača? Stoga svakako morate kušati rezance s makom ili orasima, cicvaru, trgance sa sirom, štrudle od jabuka i sira, prhke kolače od višanja, šmarn, tačkrle i knedle. Sve to zaokružite najstarijim slasticama od meda i oraha, baš onako kako se nekada radilo bez šećera, a s malo brašna i vode. Savršeno i za sve koji paze na prehranu!

Podolac ispod peke, krumpir, povrće

Okusi Zlatne Slavonije

Gostoljubivi stanovnici Požeško-slavonske županije pozivaju vas da sva ta tradicionalna jela kušate u restoranima na tom području. U izletištu Omanovac koje se nalazi pored Pakraca preporučamo vam punjenu papriku, grah sa suhim mesom i slavonski čobanac, a u buffetu Čiča Mata u Velikoj, desetak kilometara udaljenoj od Požege – velički tanjur, kokošju juhu s lebernoklama i domaću sarmu. Restoran Schön Blick koji se nalazi u Vetovu, podno obronaka Papuka između ostalog nudi fiš paprikaš, perkelt od soma, šarana na rašljama i domaće štruce s orasima, makom, pekmezom i rogačem.

Fiš paprikaš

U požeškoj krčmi Stari fenjeri koja se nalazi u selu Turnić gdje slavonska ravnica iznenada prelazi u šumovitu i pitomu udolinu, svakako isprobajte netom ulovljenu pastrvu na žaru, fiš paprikaš, odrezak Stari fenjeri i štrudle od sira, jabuka ili višanja. Prostrano seosko imanje Zlatni Lug u Donjim Emovcima udaljenim od središta Požege tek četiri kilometara, ponudit će vam suhomesnate specijalitete, juhu od podolca, kuhanu suhu svinjsku koljenicu, pečene domaće kobasice i podolca ispod peke. I u restoranima u centru grada dobro se jede, a dokaz za to je restoran Grgin Dol. Specijaliteti su cicvara, odrezak Barun Trenk i Hrvatske palačinke. Vila Stanišić iz Požege ispričat će vam brojne priče o jelu i životu prošlog vremena, pa se na jelovniku nalaze sarma s pire krumpirom, teletina iz krušne peći i knedle sa šljivama.

Sarma sa pire krumpirom

U Pleternici, kao i u cijeloj Slavoniji nekada je glavni izvor mesa bila svinja koja je slobodno šetala po prostranim šumama ili pak seoskim dvorištima. I danas su popularna jela od svinjetine, a restoran Klas iz Pleternice, je osim po tim jelima, poznat i po prženju s dinstanim krumpirom, kuhanoj govedini sa sosom i prhkom kolaču od višanja.

Požeški vinogradarski ćevap, pečeni krumpir

Preporuka je svakako posjetiti neke od ovih objekata i uživati u izvrsnoj tradicionalnoj gastronomiji.