Dani hrvatskog pršuta. Smjeli i Žužić šampioni.

Dodjelom priznanja i nagrada proizvođačima, otvoreni su treći nacionalni „Dani Hrvatskog pršuta“ koji se ove godine održavaju u Šibeniku, u hotelu D-Resort.
Apsolutni šampion ovogodišnjih „Dana hrvatskog pršuta 2017“ je Mesnica Žužić sa Krčkim pršutom, prvim hrvatskim proizvodom s oznakom zaštite na EU tržištu. Pršut proizvođača „Smjeli“ iz Dugopolja odnio je kategoriju šampiona među Drniškim i Dalmatinskim pršutima. Zlatne medalje osvojili su Pivac, Voštane, Mijukić Prom, Opskrba trade, Vajda i Dujmović, dok je tvrtka Pisinium osvojila brončanu medalju. Nagradu za ukupni doprinos razvoj pršutarske proizvodnje dobio je Zvonimir Marin, pionir organizirane proizvodnje u Drnišu, kojom se bavi još od 1974. godine. Jedan je od utemeljitelja drniške pršutane i autora brenda „Drniškog pršuta“, te jedan od najzaslužnijih što je Drniš postao vodeće središte pršutarske proizvodnje u bivšoj državi.

Manifestaciju je otvorio Zdravko Barać, izaslanik premijera Republike Hrvatske, u društvu župana Gorana Pauka i Darka Markotića, predsjednika Klastera hrvatskog pršuta. U svom pozdravnom govoru, Markotić je iznio podatak da se u Hrvatskoj godišnje proizvede 350 tisuća pršuta, ali i da se uvozi gotovo dvostruko veća brojka. Proizvodnja i kvaliteta su u neprestanom porastu, a dugoročni cilj je dostizanje proizvodnje od milijun pršuta godišnje uz korištenje domaće sirovine. Župan Goran Pauk istaknuo je da proizvodnja pršuta, uz tradicijsku, ima i iznimnu gospodarsku vrijednost. Radi se o proizvodu visoke dodane vrijednosti, s potencijalom rasta prodaje kroz turizam i zapošljavanja domaćeg stanovništva u osjetljivim ruralnim područjima. Zdravko Barać je ispred Hrvatske poljoprivredne agencije predstavio proizvođačima Vladine mjere poticanja razvoja standarda kvalitete i promocije poljoprivrednih proizvoda.

Manifestaciju je otvorio Zdravko Barać, izaslanik premijera Republike Hrvatske, u društvu župana Gorana Pauka i Darka Markotića, predsjednika Klastera hrvatskog pršuta. U svom pozdravnom govoru, Markotić je iznio podatak da se u Hrvatskoj godišnje proizvede 350 tisuća pršuta, ali i da se uvozi gotovo dvostruko veća brojka. Proizvodnja i kvaliteta su u neprestanom porastu, a dugoročni cilj je dostizanje proizvodnje od milijun pršuta godišnje uz korištenje domaće sirovine. Župan Goran Pauk istaknuo je da proizvodnja pršuta, uz tradicijsku, ima i iznimnu gospodarsku vrijednost. Radi se o proizvodu visoke dodane vrijednosti, s potencijalom rasta prodaje kroz turizam i zapošljavanja domaćeg stanovništva u osjetljivim ruralnim područjima. Zdravko Barać je ispred Hrvatske poljoprivredne agencije predstavio proizvođačima Vladine mjere poticanja razvoja standarda kvalitete i promocije poljoprivrednih proizvoda.

PR: Klaster “Hrvatskog pršuta”