Dani istarskih školjaka

Ovogodišnji bogati gourmet program sjeverozapadne Istre počinje 10. veljače drugim Danima školjaka.

Ova manifestacija posvećena istarskim školjkama u razdoblju njihova vrhunca održavat će se do 23. ožujka u deset biranih restorana i konoba područja, a tematski osmišljene menije po povoljnim cijenama pratit će vrhunska lokalna vina i maslinova ulja. Drugi Dani školjaka održavaju se u organizaciji turističkih zajednica Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja te su jedan od četiri ključna gastronomska događanja klastera, uz Dane istarskih šparuga, jadranskih lignji i švoja.

Istarske školjke – kapešante (Jakobove kapice), pedoći (dagnje), dondole (brbavice), mušule (kunjke), kanaštrele (češljarke) i oštrige (kamenice) posebnog su okusa zahvaljujući čistom podmorju. Na tanjur stižu iz izlova i uzgoja čija tradicija seže u antičko doba, a kapešante se najčešće vade iz mora uz zapadnu obalu Istre, kraj izvora slatke vode, ponajprije na ušću Mirne, poznatom po vrhunskim primjercima.

P. R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.