Decanter stigao u vinogorje Erdut

PLATINASTA Graševina Premium 2013 Jasne Antunović Turk!

Jasna Antunović osvojila nagradu na najvećem svjetskom ocjenjivanja vina DWWA, London, UK:

“We are delighted to let you know that the wine mentioned below has been awarded the following medal at the Decanter World Wine Awards 2017.

Platinum Best in Category – Best Croatian White – Jasna Antunović Turk,

Premium Graševina, Hrvatsko Podunavlje, Continental, Croatia 2013” – 95 points

(izv. Decanter,  www.decanter.com )

 

Antunović Graševina Premium 2013

 „Izvrsna berba 2013. dala je zdravo grožđe s kojim sam mogla raditi nešto dužu maceraciju, hladnu fermentaciju u inox tanku te nakon toga 20 mjeseci školovanja i dozrijevanja vina u bačvi od slavonskoga hrasta. Time sam dobila kompleksno i duboko vino, elegantno i kremasto, ali i dalje svježe, aromatski zanimljivo na primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj razini –  i začinjeno nenapadnom  ženstvenošću. Graševina 2013. ima zagasitije tonove,  a odležavanjem je dobila punoću i zaobljenost. Kristalno čiste je boje zlata, okus je intenzivniji i duži, s više toplih, cvjetnih nota i aroma zrelog voća.“ (J.A.T.)

O graševini 

Graševina je najrasprostranjenija bijela sorta Hrvatske i čini se da je svoj najdraži terroir našla upravo u Podunavlju. Čak 27% ukupne hrvatske proizvodnje vina otpada na graševinu. Terroir vinogorja Erdut,  Hrvatskog Podunavlja je specifičan baš zbog dominantnog utjecaja Dunava na klimu i osobine tla. Klima je umjereno kontinentalna s toplim i vrućim ljetima te hladnim zimama, nadmorska visina je od 150 do 400 m, umjerene količine vlage i padalina, a tlo je u tipu degradiranog černozema.  Vinogradi Antunović smješteni na lijepim južnim padinama i udaljeni tek 1 km od Dunava koji na toj poziciji meandrira te ih grli sa sjevera, istoka i juga. „Meni je graševina savršena sorta – u vinogradu je nježna, ali otporna i postojana; u vinariji – prelijepa i iskričava u primarnim cvjetnim i voćnim senzacijama, elegantna i užitna i do 2, 3 godine nakon berbe te bogata i raskošna u tercijalnim predikatnim aromama – vino tako jednostavno, a tako kompleksno i raznoliko.“ (J.A.T.).

O vinariji i vinarki pročitajte  na www.vina-antunovic.hr

PR

Fotografija: J. Frangen