MED – OPG RONČEVIĆ Sv. Juraj na DANIMA MEDA u ZAGREBU

U pizzeriji KloPIZZA MERLOT, Tkalčićeva 43, održano je predstavljanje za medije proizvoda OPG Rončević iz Sv.Jurja kraj Senja.

Med je jedinstven proizvod prirode. Zahvaljujući svome iznimnom sastavu, od davnina se smatra svetom hranom i jednim od najvažnijih prirodnih lijekova za liječenje širokog spektra bolesti. U grobnici faraona Tutankamona pronađene su posude s još jestivim medom stare preko 3000 godina. Za vrijeme ratova Grci i Rimljani su koristili med kao sredstvo za jačanje i liječenje organizma te brže zacjeljivanje rana.

Obitelj Rončević proizvodi jedan od najbolje ocjenjivanih hrvatskih medova. Zašto je tomu tako rekla nam je pčelarica, gospođa Ivana Rončević: „Njegujemo tradicionalno, seleće pčelarstvo i čuvamo košnice „Baračevke“ tipične za naš primorski kraj. Na obližnji nenaseljeni otok Prvić na ispašu kadulje pčele selimo ribarskim brodom. Nosimo ih pojedinačno i ručno na negostoljubiv,kameniti predio otoka. Selimo pčele jer naš kraj ima izuzetnu bioraznolikost, a to nam omogućuje da na malom području od oko 30 km proizvedemo do 5 sorti kvalitetnog meda.“

Gospodin Damir Rogulja, predsjednik Udruge pčelara Pčelinjak, Zagreb, objasnio je koliko natjecanja u kvaliteti meda pridonose kvaliteti samog proizvoda i njegovoj percepciji kod potrošača. Napomenuo je važnost kontroliranja proizvoda i naglasio važnost prezenatacija i sajmova meda kako bi se javnost educirala o njemu. Spomenuo je aktivnosti slovenskih pčelara koji su animirali cijeli svijet i uspjeli u naumu da Ujedinjeni narodi proglase 20. svibnja Svjetskim danom pčela, što će se početi obilježavati od 2017. Situacija u hrvatskom pčelarstvu nije sjajna i zahtjeva aktivno djelovanje svih pčelara za (o)čuvanje pčela u uvjetima globalnog zatopljenja i  klimatskih promjena – i čuvanje njihovih staništa te obnavanjanje nasada bilja koje je ugroženo (smilje). Više na www.pcelinjak.hr

PR: Marija Vukelić

Fotografija: Julio Frangen