Plešivička vinarija Ivančić ruši mit o pjenušcu

Boutique Vinarija Ivančić s Plešivice organizirala je promociju i kušanje linije pjenušaca Griffin. Cilj je bio pokazati kako Griffin pjenušci mogu pratiti gastronomiju u svim slijedovima, od predjela, preko glavnih jela do deserta.

Među uzvanicima su se našli poznati vinski i gastro kritičari Nenad Trifunović Vinopija i Rene Bakalović, kao i sommelier Mario Meštrović te ugledni zagrebački ugostitelji i distributeri vina, koji su mogli kušati Griffin Brut, Rose, Zero, Dark Side i Lady pjenušce sljubljene s delicijama Karla Navoja, chefa i vlasnika restorana Karlo na Plešivici, gdje je promocija i održana.

Večer je započela pjenušcem Griffin Brut kao pićem dobrodošlice, sljubljenim uz namaze od dimljene pastrve i medvjeđeg luka, služenim na domaćem kruhu s dodatkom pjenušca, serviranim uz prekrasan pogled na plešivičke vinograde i zalazak sunca.

Uslijedila su pileća jetrica sa štruklima od sira, koje je Marijanka Navoj, sommelierka i vlasnica restorana Karlo, izvrsno sljubila uz Griffin Rose pjenušac, dobiven od autohtone plešivičke sorte – purtugizec, koji je nagrađen zlatnom medaljom na svjetskom ocjenjivanju portugizaca u Pečuhu ‘Portugieser Du Monde’.

Premijerno kušani i dugo iščekivani Griffin Zero pjenušac, proizveden je iz 100% Chardonnaya, bez dodatka šećera i likera u varijanti brut nature, što je u svijetu najcjenjenija verzija pjenušca jer zahtijeva najbolju kvalitetu bazne sirovine vina, savršeno se sljubio s dimljenom žumberačkom pastrvom u aspiku na pjenici od hrena.

Iznenađenje večeri je bio pjenušac Griffin Dark Side, crni pjenušac također od sorte purtugizec, koji je poslužen uz okruglice od srnećeg buta u umaku od DarkSide pjenušca.

Večera je zaokružena desertom od jagoda i likera od jaja, popraćenim pjenušcem od chardonnaya s ostatkom šećera naziva Griffin Lady.

Prema ocjenama i komentarima koje su gosti imali priliku napisati za svaki slijed, može se zaključiti da je Krešimir Ivančić uspio u svojoj viziji s obzirom da su svi pjenušci izvrsno ocjenjeni kao i njihovo sljubljivanje s jelima.

‘Nekako smo nevezano za gastronomiju napravili pet vrlo različitih pjenušaca, od laganih, ljetnih i svježih do kompleksnijih, punijih i voćnijih. Nisam ni slutio da će upravo ta lepeza okusa moći pratiti tako dobro cijelu gastronomiju stola. Iznimno mi je drago što su ugostitelji to prepoznali i time napravili prvi korak u podizanju kulture ispijanja pjenušaca kao cjelovečernjeg pića’, izjavio je Krešimir Ivančić.

Tekst i foto: Željka Balja