Spoj tradicije i suvremenosti na tanjuru

Hotel Bunčić Vrbovec

Nakon temeljite obnove, Hotel Bunčić Vrbovec danas je spoj elegancije i udobnosti gdje se svakom gostu posvećuje posebna pažnja

Na magistralnoj prometnici koja povezuje Zagreb s Bjelovarom, Koprivnicom i Križevcima, u gradu Vrbovcu nalazi se Hotel Bunčić Vrbovec, u vlasništvu obitelji Bunčić. Osim same gastronomske ponude koja se nudi u restoranu toga hotela, nazvanog po Mariji Jurić Zagorki, nekadašnjoj mještanki Vrbovca, hrvatskoj spisateljici i prvoj hrvatskoj novinarki, zasigurno će vas privući i sam Vrbovec.  Nakon ukusnog objeda ili večere prošetajte Vrbovcem i posjetite njegove kulturne znamenitosti – ostatke nekadašnje kule Zrinski gdje je živjela hrvatska plemićka obitelj Zrinski, zatim dvorac Patačić, župnu crkvu Svetog Vida, crkvu svetog Lovre u kojoj se nalazi jedinstvena Jonina propovjedaonica, dvor Lovrečina te mauzolej obitelj de Piennes.

Tuna tartar s kruškom i ciklom

Milan Bunčić – idejni začetnik Hotela Bunčić Vrbovec

Obitelj Bunčić je današnji suvremeno opremljen hotel, preuzela 2003. godine nakon što je on bio u vlasništvu tvrtke PIK Vrbovec. Utemeljitelj uspješnog i prepoznatljivog imena obitelji Bunčić – Milan Bunčić, bio je vizionar koji se, iako građevinar, sa svojom suprugom uputio u ugostiteljski biznis. I nije pogriješio. Nažalost, Milan Bunčić više nije sa nama, ali njegovu tradiciju nastavljaju članovi njegove obitelji. Kći Daliborka u Hotelu Bunčić Vrbovec i sin u Kleti Bunčić na Martin Bregu u Dugom Selu. Nakon temeljite obnove, Hotel Bunčić Vrbovec danas je spoj elegancije i udobnosti gdje se svakom gostu posvećuje posebna pažnja. Hotel ima 60 smještajnih jedinica, pet konferencijskih dvorana, pa je idealno mjesto za održavanje raznih seminara, poslovnih sastanaka i konferencija. Otvoren je tijekom cijele godine, a u ljetnim mjesecima otvorena je terasa. Kako bi odrasli nesmetano uživali u jelu, pored hotela nalazi se dječje igralište za najmlađe goste. U Hotelu Bunčić Vrbovec održavaju se razne manifestacije, team buildinzi, a za te goste se organizira čak i Seoska olimpijada gdje oni igraju bosi nogomet, jašu konje ili peku pekmez i ajvar.

File romba, spužva od blitve, krema od rombove želatine, pjenica od komorača i mlijeka, kratko sotirani hrskavi komorač, luk u cikli

Chef Antonio Razum nije kuhar iz kalupa

No, ono što je najviše privlači goste u Hotel Bunčić Vrbovec u ovo jesensko-zimsko doba zasigurno je gastro ponuda a la carte restorana. Chef Antonio Razum oduševit će vas sa svojim gastro uradcima. On za sebe voli kazati kako „nije kuhar iz kalupa već voli slobodu u izradi jela“. Tako se na jelovniku nalaze jela, spoj tradicije i suvremenosti u kojima se najveća pažnja posvećuje namirnicama, ovisno o godišnjem dobu. Standardni jelovnik mijenja se sezonski, ali ako se poželite prepustiti vještim rukama Antonia Razuma, tada ćete na tanjuru dobiti i neke posebne delicije, koje će zadiviti vaša nepca.

Uz standardni jelovnik gostima se nude jela iz tzv. Jesenskog menija, na kojem su uglavnom jela od raznih vrsta mesa, zatim juha od bundeve, pečena patka, jela od batata, domaći rezanci, ali i razne vrste slastica. Za vas smo izabrali jedan jesenski jelovnik i svakako vam preporučamo da posjetite Hotel Bunčić Vrbovec gdje ćete uživati u maštovito spravljenim jelima chefa Antonia Razuma.

Janjeći kotlet u pistacijama, ragu od pečenog češnjaka, palenta

 

RECEPTI

 

          Juha od buče

Sastojci:

250g buče

pola glavice luka

žlica maslinovog ulja

sol, papar

pola žlice maslaca

bučine koštice

bučino ulje pola žlice

malo muškatnog orašćića

 

Priprema:

  1. Buču očistite i narežite na manje ploške, luk ogulite i narežite na manje komade.
  2. Narezani luk prepržite na maslinovom ulju i dodajte buču koju također malo prepržite, ulijte vodu ili temeljac tako da prekriva 2 centimetra iznad te stavite kuhati.
  3. Posolite i popaprite te dodaje malo muškatnog oraha.
  4. Kuhajte dok buča ne omekša, odnosno dok se ne raspada pri dodiru vilicom.
  5. Kada je buča kuhana, odlijte sa strane višak tekućine, sve izmiksajte štapnim mikserom. Ovisno o tome želite li gušću ili rjeđu juhu, polako dolijevajte prethodno odlivenu tekućinu.
  6. Dodajte pola žlice maslaca i dobro izmiješajte.
  7. Juhu u tanjuru prelijte s malo bučina ulja, a za poseban okus dodajte i popečene te sitno nasjeckane sjemenke tikva.

Savjeti:

Umjesto u običnoj vodi, juhu možete kuhati u pilećem ili povrtnom temeljcu kako biste dobili još bogatiji okus.

Dodavanjem muškatnog oraščića  dobit ćete nešto zanimljiviju varijantu ove klasične juhe.

 

 

          Tortica od kestena

Kora:

50 g petit keksa

50 g oraha

1 žlica smeđeg šećera

15 g maslaca

2 žlice maslinovog ulja

 

Priprema:

Sve sastojke u grubo izblendati, posložiti u kalup i peći 4 minute u prethodno ugrijanoj pećnici na 250 stupnjeva.

Krema:

150 g kesten pirea

pola vaniln šećera

pola žlice smeđeg šećera

100 ml slatkog vrhnja

malo ruma

Priprema:

Od vrhnja istući šlag, sve druge sastojke pomiješati i napraviti kremu.

 

Sjajni čokoladni preljev:

pola čajne žlice želatine u prahu

6 žlica hladne vode

6 žlica vrhnja za šlag

2 žlice šećera

15 g prosijanog kakaa

Priprema :

  1. Želatinu prelijte sa 3 žlice hladne vode,pokrijte prozirnom folijom i pustite da nabubri.
  2. Šećer prelijte ostatkom vode i vrhnjem te polako zagrijavajte miješajući dok se šećer ne otopi. Kad smjesa zakuha,skinite sa vatre, dodajte nabubrenu želatinu i miješajte dok se želatina ne otopi.
  3. Dodajte prosijani kakao i dobro izmješajte da nestanu grudice te da se masa sjedini.
  4. Masa se mora pomalo hladiti do otprilike 25 stupnjeva (na sobnu temperaturu)
  5. Glazura će se brzo stisnuti, divno će se sjajiti.

 

Šaum:

bjelanjak

dvije žlice šećera

Priprema :

Bjelanjak i šećer tući na pari dok ne dobijete glatku, čvrstu i sjajnu smjesu. Staviti žlicom na tortu i lagano brenerom paliti.

 

Tekst: Sanja Plješa

Fotografije: Rene Karaman