Trendovima usprkos: Iz Zagreba preselili u Slavoniju

Ovo nije naslov nekog znanstveno-fantastičnog filma. To se uistinu dogodilo. Dvoje mladih iz Zagreba dobilo je posao u Feravinu i odlučili su se preseliti u Feričance

Da se svakodnevno iseljavaju mladi iz Slavonije to više nije vijest. Vijest je kad se netko zbog posla tamo preseli, a upravo na taj korak se odlučilo dvoje mladih koji su karijeru započeli – ni manje ni više – nego u Feričancima, malom mjestu s oko dvije tisuće stanovnika. Nakon diplome na Agronomskom fakultetu u Zagrebu  dvadesetčetverogodišnja Lucija Kužir i dvadesetpetogodišnji Martin Kovačević zaposlili su se u vinariji Feravino kao tehnolozi. Lucija je Zagrepčanka, a Martin Dalmatinac iz Polače. Prva iskustva stjecali su na praksi u Kaliforniji, jednoj od najpoznatijih vinskih regija u svijetu, no američki i zagrebački stil života zasada im ne nedostaje.

„Iznimno sam sretna što mi je pružena prilika raditi u podrumu i vinogradima gdje zapravo sve počinje. Dani su mi u Feričancima ispunjeni. Nakon posla uvijek se nađe vremena za druženje s dragim ljudima koje sam tu upoznala, a Zagreb je udaljen samo dva i pol sata vožnje, pa kad ga se zaželim odem preko vikenda“, kaže Lucija.

Martin Kovačević, inače njezin zaručnik, kaže kako je strah zbog selidbe i negativnih vijesti koje se šire o iseljavanju iz Slavonije, vrlo brzo nestao.

„Već sam nakon nekoliko prvih radnih dana bio zadovoljan novim poslom. Od vinograda i podruma do prodaje vina dosta je posla, no jako sam zadovoljan radnim uvjetima, a kao mladi tehnolog vidim prostor za napredak. Važno mi je da radim u struci. Na kraju krajeva za to sam se i školovao, a svoj posao iznimno volim. Oduševljen sam i Slavonijom. Tu su ljudi iznimno gostoljubivi, topli i vedri. Sviđa mi se mirnoća kojom zrače i žive, kao i bogatstvo tradicije i običaja“, kaže Martin.

Mladi, obrazovani, komunikativni, otvoreni i iskreni, perspektivni, stručni i željni novih iskustava i znanja – tako Luciju i Martina opisuju u Feravinu, poznatoj slavonskoj vinariji koja godišnje proizvede oko 900 tisuća litara vina i izvozi u više od dvadeset zemalja među kojima su i Meksiko, Singapur, a odnedavno i Karibi. A da ova vinarija vodi računa o mladima potvrđuje i činjenica da je od početka prošle godine na čelu stručnog tima enologa također mlada i perspektivna Antonija Čeme.

PR: Lollipop