Vinski razgovori uz vina Pilato

Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom” od sada se održavaju na novoj lokaciji, u ugodnom ambijentu zagrebačkog cluba History, u Tkalčićevoj ulici. To su zabavno-edukativne interaktivne radionice kojima popularnost raste zahvaljujući tome što su prilagođene i vinskim znalcima i ljubiteljima vina koji tek uče, a u centar Zagreba dva puta mjesečno dovode zanimljive vinare i njihova vina.

Proteklog su se četvrtka tako, uz fine zalogaje i ugodne razgovore, kušala vina istarske vinarije Pilato.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pilato nalazi se u selu Lašići, na zapadnoj obali istarskog poluotoka. Proizvodnjom se bave već tri generacije. 1934. godine Ivan Pilato (pradjed) zasađuje mali nasad vinove loze i to se smatra početkom ove vinske priče. U 90-ima Eliđo Pilato počinje s većim ulaganjem u strojeve i tehnologiju i širenjem nasada. Danas obiteljsko gospodarstvo Pilato ima oko 14 ha vlastitih i 4 ha vinograda u kooperaciji, sve pod zaštitom kontroliranog podrijetla, a o vinariji i vinima, uz oca Eliđa, brinu sestra i brat, Karin i Sanjin Pilato, dok je njihova sestra Sanja zadužena za turizam. Uplanu je povećanje nasada i izgradnja novog vinskog podruma. Konkurencija je iz dana u dan sve jača, ali to je samo dodatni motiv da se svake godine unesu neka poboljšanja, a medalje na domaćim i inozemnim ocjenjivanjima vina daju im poticaj i vjetar u leđa za konstantni napredak.

Na Vinskim razgovorima su Eliđo i Sanjin Pilato predstavili sljedeća vina: pjenušac Principe, Pinot bijeli, Malvaziju, Malvaziju sur lie, Merlot, Teran i predikatni Muškat žuti.

Svakako treba izdvojiti Malvaziju 2018. koja je osvojila srebro na Decanteru i Malvaziju sur lie 2015. koja se okitila zlatom na prestižnom IWC-u, što mnogo govori o kvaliteti vina Pilato, mada se većina publike složila da je najbolje vino te večeri bio Muškat žuti prosušenih bobica, koji još nije na tržištu pa je bila sreća i privilegija probati ga prije drugih.

Posebno me veseli proizvodnja njihovog pjenušca koji nije na širem tržištu, nema ga u trgovinama, već ga imaju isključivo za potrebe vinskog turizma. Obitelj Pilato prodaje više od 30% svoje proizvodnje na kućnom pragu, kroz svoju kušaonu i vilu za najam. To je pravi pokazatelj kako bi se trebalo raditi i još više se posvetiti vinskom turizmu.“, rekao je Tomislav Stiplošek.

Posebna rasprava se razvila oko teme vinskog turizma i izvoza. Lana Bukvić, koja se vinskim marketingom bavila u Kanadi i Novom Zelandu, iznijela je zanimljiv komentar: “Uvijek se rasprava svede na temu izvoza, no hrvatski vinari imaju male količine i sve mogu prodati doma i eventualno na europskom tržištu pa je pitanje ima li uopće smisla izvoziti dalje; pogotovo ako ne možete postići puno bolju cijenu.

Ugodne razgovore i fina vina tradicionalno prate ukusni zalogaji, a ovog puta su ih obogatili suhomesnati proizvodi tvrtke Buretić Bregi i Istarski sir Špin.

Poduzeće Buretić Bregi posluje na obroncima planine Učka, a današnje im je poslovanje vezano na više od 100 godina staru proizvođačku tradiciju obitelji Buretić. Proizvode originalne autohtone proizvode po tradicionalnim recepturama i kreiraju nove autorske originalne izvedenice istih ili sličnih proizvoda. Svi proizvodi su proizvedeni i prerađeni isključivo u vlastitom pogonu. Recepture su naslonjene na tradiciju i usavršene samo vlastitim začinskim mješavinama kako bi zadržale iskonsku kvalitetu i prepoznatljive nostalgične okuse.

Publika Vinskih razgovora bila je vidno zadovoljna kuhanim pršutom, zarebrnikom (žlomprt, ombolo) i suhim istarskim kobasicama, a najviše ih je oduševila Suha istarska kobasica s tartufima.

Sirevi Špin proizvode se isključivo od svježeg mlijeka, a njihovu kvalitetu nadziru Agrolagunini stručnjaci. U fokusu je tradicionalni način proizvodnje pa se mlijeku ne oduzima masnoća i ne rade nikakve korekcije aditivima, tako da su sirevi uvijek jedinstvenog okusa. Poštivanje izvornosti glavno je pravilo u proizvodnji, dok tehnologija i moderna saznanja samo olakšavaju proces proizvodnje. Sirana se nalazi u kompleksu Stancije Špin u blizini Tara koji se ponosi tisućljetnom tradicijom uzgoja ovaca. Brojna priznanja koja pristižu u siranu Špin nagrada su za veliki trud i rad koji brojni stručnjaci u kompaniji ulažu kako bi kontinuirano podizali kvalitetu proizvoda.

Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom” su popularne vinske radionice koje su istovremeno i svojevrsni talk show u kojem publika aktivno sudjeluje i tako sukreira tijek razgovora. Stiplošek dvaput mjesečno u centru Zagreba ugošćuje najčešće male, manje poznate vinare, a oni poznatiji koriste priliku predstaviti pokoju premijeru i/ili skriveni dragulj vinarije.

Sljedeći “Vinski razgovori” održat će se 28. 11. 2019. uz vina Poletti; dodatne informacije potražite na web stranici https://www.get4u.hr ili Fb stranici G.E.T. Report, a u pripremi su mnoge novosti.

Tekst i fotografija: Silvija Munda