Bakalar kojeg ćete svi obožavati

U Istri je bakalar odavno postala omiljena riba za blagdane, domjenke i proslave, što ne čudi s obzirom na to kako se istarska kuhinja oslanja upravo na zdravu mediteransku prehranu u kojoj riba i riblje delicije čine važan udio, a tradicija uživanja u ovoj kvalitetnoj norveškoj ribi se održala sve do danas. Štoviše, potražnja za proizvodima od bakalara Baccalà della Mamma sve više raste što je s jedne strane posljedica bogate tradicije i gastro običaja, a s druge naravno neodoljivih okusa i aroma koje pružaju zalogaji njihovih delikatesa od bakalara. 

Aleksandar Stefanov, vlasnik ovog najvećeg obrta za proizvodnju i preradu bakalara u Hrvatskoj ističe kako je priča s bakalarom počela još u danima djetinjstva, a glavnu ulogu u svemu tome odigrali su njegovi roditelji, osobito mama Milena po čijoj se tradicionalnoj recepturi i danas proizvodi bakalar u njihovom moderno opremljenom pogonu. Naime, njegovi roditelji vlasnici su konobe Milena u Bačvi gdje se bakalar oduvijek posluživao kao poseban specijalitet koji je s vremenom postao toliko tražen da se ideja o pokretanju obiteljskog posla proizvodnje bakalara nekako sama nametnula, a kako se kasnije pokazalo, bio je to odličan poslovni potez. 

Bakalar nabavljaju izravno iz Norveške, a potom ga tretiraju u svom obiteljskom proizvodnom pogonu u Višnjanu te uskoro, kažu, planiraju i proširiti proizvodnju. Do sada je njihova gourmet ponuda uključivala Bakalar na bijelo te Pikantino,Tartufino, Oliveto Bakalar Šugo, a unatoč tome što su nedavno svoje fanove iznenadili novom linijom kreme, odnosno paštete od norveškog bakalara koja dolazi u četiri zavodljiva okusa – na bijelo, s maslinama, s chilly papričicama i  one s tartufimapripremaju još noviteta kojima će dodatno obogatiti svoju ponudu. Sa začinima i sastojcima stalno eksperimentiraju, ali se drže svojih originalnih receptura koji su naravno, obiteljska tajna. 

Mnogi od vas vjerojatno su već probali njihove proizvode od bakalara s obzirom na to kako opskrbljuju brojne restorane i hotele takozvanim HoReCa pakiranjima, dok se policama raznih trgovina i trgovačkih lanaca može se pronaći njihova gourmet linija namijenjena domaćinstvima. Ako pak do sada niste imali priliku kušati njihove proizvode ili proizvode od bakalara općenito, preporučujemo Baccalà della Mamma bakalar na bijelo, njihov najpoznatiji proizvod s kojim ne možete pogriješiti, a tajming ne može biti bolji s uskršnjim blagdanom na pragu. 

Tekst i fotografije: Andrea Pančur