Berba grožđa – posebna atrakcija u vinariji Poletti koja je turistima sve privlačnija

Vinarija Poletti iz Višnjana omogućila je austrijskim turistima berbu grožđa i pružila im nezaboravno iskustvo

Domaći i strani gosti koji se tijekom svog odmora u Istri nađu u prilici probati neka od kvalitetnih vina lokalnih vinara, za njih obično imaju samo riječi hvale i žele znati više o njima

S uspjehom istarskih vina koja sve češće pronalaze nove fanove, dolazi i pojačan interes domaćih vinoljubaca, ali i turista koji su spremni zasukati rukave kako bi sudjelovali u berbama, a potom, kako to običaj nalaže, kasnije se i počastiti tradicionalnim istarskim specijalitetima te raznim slasticama i delicijama. 

Stranim gostima sudjelovanje u berbi je poseban doživljaj 

Obitelj Poletti, na svom imanju u Markovcu, nedaleko od Višnjana, njeguje više od stoljeća i pol dugu tradiciju uzgoja vinove loze i proizvodnje vina koja se nerijetko svojom izvrsnošću istaknu i na raznim izložbama i ocjenjivanjima. Vremenski uvjeti ove su godine uvjetovali nešto raniji početak berbe u vinogradima diljem Istre, no rujan je ionako oduvijek bio mjesec grožđa i vina pa to u konačnici i nije previše poremetilo planove vinara. Svi odreda s nestrpljenjem čekaju ubiranje plodova svog napornog rada i kušanje prvih mladih vina koja će ova berba iznjedriti.  

U vinogradima vinarije Poletti berba je također krenula i to istarske malvazije koja je među prvima na redu, a u berbama se i ove godine mogu vidjeti znatiželjni gosti koji uživaju u obilascima vinograda. Nekima je sama šetnja kroz redove kultivirane vinove loze i prirodno okruženje odmor za poželjeti, a pojedini čak inzistiraju na sudjelovanju u berbi. Raskošna vila Bellavista u posjedu obitelji Poletti tijekom cijele sezone je popunjena, a riječ je uglavnom o gostima iz Austrije i Njemačke koji uz uživanje u vrhunskim Poletti vinima često traže upravo ovakvu jednu aktivnost i sadržaj. Gosti su to koji iznimno cijene tradicionalne običaje, pa je tako i vino, a s time i berba grožđa postala svojevrsna atrakcija za znatiželjne i one koji ne žele svoj odmor provesti unutar svojih apartmana. 

U vinogradima su svi dobrodošli

Turističke i „team building“ berbe grožđa još uvijek rijetkost u turističkoj ponudi Istre, a i općenito duž čitave naše obale samo su pojedini vinari i vinogradari prepoznali to kao isplativ sadržaj. Mnogi od njih ističu kako je berba grožđa ono čemu se ipak moraju u potpunosti posvetiti, a s obzirom na to kako je to za vinare najaktivniji dio godine često nije lako isplanirati takve dodatne sadržaje za velike team-building grupe i organizirane dolaske koji ipak zahtijevaju puno vremena u organizaciji i provedbi, vremena kojega rijetki imaju kada je berba u punom jeku. Ipak, kažu nikada neće odbiti par ruku spremnih na pokoji žulj i zaljubljenika u vino koji želi saznati više o procesu berbe i proizvodnje. 

U mnogim gradovima i mjestima se ovih dana može naići i na razne fešte „od berbe“ koje simbolično obilježavaju početak, nadamo se još jedne uspješne berbe, a domaći i strani gosti su, kako poručuju naši vinari, uvijek dobrodošli u vinogradima i vinarijama, bilo za degustaciju, malu vinsku školu, uživanje u prirodi ili pak za stjecanje iskustva i jedinstven doživljaj prave istarske berbe grožđa. Mnogi vinari kažu kako je najslađe vino ono za koje si se i sam pošteno naradio, bilo u njegovanju vinograda, berbi ili konačnoj preradi u vino, stoga se nemojte ustručavati staviti kašete na leđa i uzeti škare u ruke, barem na dan. 

Tekst i fotografije: Andrea Pančur