Brionka osmislila poseban kruh za degustaciju maslinovih ulja u Vodnjanu

Na 13. Danima maslinovih ulja u Vodnjanu predstavit će najbolje od istarskih maslinovih ulja, ali i ostalih proizvoda koji najbolje ističu arome i okuse masline poput „Oliva“ kruha i „Oliveta“ peciva

Maslina i njen poseban nektar pripadaju onom odabranom društvu proizvoda poput vina, tartufa i drugih autohtonih proizvoda, koji pak čine temelje istarske kulinarske tradicije, ali i trenutne gastronomske ponude koja svrstava Istru među najpoželjnije svjetske destinacije za istinske gurmane. Ovoga vikenda upravo će istarski gradić Vodnjan biti jedno od omiljenih odredišta brojnih turista i gostiju, željnih dobrih zalogaja obogaćenih prepoznatljivim aromama kvalitetnih maslinovih ulja, a razlog tome je poznata manifestacija 13. Dani mladog maslinovog ulja koja se već tradicionalno ondje održava.  

S maslinom na vrh svijeta

Već dvije godine za redom Istra se okitila titulom najbolje maslinarske regije na svijetu koju je dodijelio jedan od najznačajnijih vodiča maslinovih ulja „Flos Olei“, što nikako nije slučajnost. Istarski maslinari već desetljećima dobivaju značajne nagrade na raznim domaćim i međunarodnim natjecanjima i izložbama, no ovo je zasigurno najveće priznanje za cjelokupan napor svih maslinara. Ono što je francuska pokrajina Burgundija u vinu, to Istra može postati, i dijelom već je, kada su u pitanju maslinova ulja, no za to treba osigurati kontinuitet ovakvih prestižnih priznanja, što se može postići isključivo stalnim održavanjem, odnosno podizanjem standarda kvalitete, kako maslinovih ulja tako i svih proizvoda koji su njegovi vjerni pratioci poput domaćeg kruha i sira. 

Jedan od takvih brendova je i Brionka, vodeći istarski proizvođač pekarskih proizvoda, među ostalim i proizvoda za degustaciju maslinovih ulja, iz čije ponude svako malo iskoči nešto novo. Nedavno su tako predstavili brioš pecivo za popularni Mason burger, koji je proglašen najboljim u Hrvatskoj, a na prošlogodišnjim Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu prezentirali su i posebnu vrstu kruha „Oliva“ te „Oliveta“ peciva, koja su posebno prilagođena za degustaciju maslinovih ulja. Proizvode se posebnim metodama, bez aditiva i sadrže smanjenu količinu soli, a sve to kako bi se bogate arome maslinovog ulja mogle što bolje istaknuti na nepcu. Kako sami ističu, uvjereni su da je istarsko maslinovo ulje vrhunski proizvod koji će zasigurno potvrditi svoju reputaciju u svjetskim okvirima, a u tome će im nadaju se dodatnu motivaciju dati i kvalitetni pekarski proizvodi „Oliva“ i „Oliveta“, osmišljeni samo za ovu svrhu.

Bogat stručni i zabavni program

Dani mladog maslinovog ulja ove godine ugostit će rekordan broj izlagača, a osim degustacije maslinovih ulja, moći ćete uživati u raznim tradicionalnim istarskim specijalitetima i inovativnim proizvodima poput onih iz Brionka pekarske peći. Također, posjetitelji će moći sudjelovati u gastro radionicama, stručnim predavanjima i panelima te obilascima maslinika, i tako dobiti odgovore na sva pitanja vezana uz proizvodnju i konzumaciju maslinovog ulja, do najsitnijih detalja. Organizatori su pripremili i sadržajan zabavni program tako da je sve što trebate napraviti za dobar provod ovog vikenda, jest krenuti put Vodnjana. 

Ne sumnjamo kako će ovogodišnji Dani mladog maslinovog ulja ponovno oboriti rekorde posjećenosti i privući brojne zaljubljenike u karakteristične okuse ekstra djevičanskih maslinovih ulja, ali i opravdati očekivanja visoke kvalitete i zadovoljenih osjetila svih onih koji odluče biti dio ove odlične istarske priče u Vodnjanu

Tekst i fotografije;: Andrea Pančur