Dva vinara, jedan istarski drugi slovenski, a isto ime pjenušca Desiree

Istarski vinar Damjanić i slovenski Istenič gospodski riješili spor oko pjenušca Desiree

Slovenski i hrvatski vinar proveli su ugodne trenutke u istarskoj vinariji Damjanić gdje su još jednom stali iza svog dogovora oko identičnog naziva pjenušca, ali isto tako i iskoristili priliku za bolje upoznavanje i druženje

Kada se ispostavilo kako vinarije poznatih vinara, istarskog Ivana Damjanića i slovenskog Mihe Isteniča, dijele isti naziv pjenušca, mnogi su očekivali novi međunarodni incident, no svijet vina oduvijek je bio gospodski, odnosno svijet gdje se prijepori i nesuglasice rješavaju za stolom, uz „iće i piće“, a ne putem sudova i arbitraža.

Pjenušac Desiree

Još prije nekoliko mjeseci, kada je ovaj potencijalni problem isplivao na površinu, obje su strane postigle načelni dogovor oko njegova rješavanja uz posredstvo velikog ambasadora vina i proslavljenog chefa Časlava Matijevića, a već tada je isplanirano i ovo druženje, odnosno posjet slovenskog vinara Istri i vinariji Damjanić.

Kako to priliči susretu vinara, Ivan je dočekao svog kolegu vinara iz Slovenije upravo, po nazivu spornim, ali po svojstvima vrhunskim pjenušcem Desiree. Prema dogovoru dvojice vinara Damjanić Desiree uskoro će dobiti novi naziv, čim sve butelje koje su već etiketirane budu potrošene iz podruma. Bez ljutnje, prijekih pogleda i zamjeranja jedan drugome, Dajmanić i Istenič pokazali su kako se problemi koji obično zatvaraju pojedina vrata, uvijek mogu riješiti na jedan razuman način koji pak zauzvrat nudi nove prilike i nova poznanstva.

Odlično druženje dva vinara

Kako je druženje odmicalo tako je i domaćin za ovu prigodu načeo i pršut iz vlastite proizvodnje, potom su se malo po malo otvarale ponajbolje butelje Damjanić vina počevši od malvazije, krenulo se i u obilazak vinarije i podruma, kušala su se mlada vina, a sve to uz dobro raspoloženje i neizostavne vinarske priče. Razgovaralo se o brojnim temama, od vinarske i vinogradarske situacije u Sloveniji i Hrvatskoj, do poslovnih prilika izvan europskih okvira.

Inače, Miha Istenič istaknuti je vinar i poduzetnik u Sloveniji koji svoja pjenušava vina plasira u više od 20 zemalja diljem svijeta, a nedavno je svoje poslovanje proširio i na zahtjevno kinesko tržište gdje otvara trgovinu sa slovenskim proizvodima usred Pekinga. Razmjenjivala su se tijekom druženja i razna iskustva, prisjećalo nekih ranijih zgoda i nezgoda, a sijevnulo je i nekoliko dobrih ideja za novi naziv hrvatske verzije Desiree pjenušca. Časlav, poznati hrvatski masterchef i vrsni poznavatelj vinske scene, imao je nekoliko svojih prijedloga kojima je zaintrigirao maštu Ivana i njegove supruge Željke, po kojoj je Desiree isprva i dobio ime, no ostat će na Damjanićima ipak da u konačnici prevagnu oko novog naziva.

Uz smijeh i veselu atmosferu druženje se potom preselilo u Šišan, nedaleko od Pule, gdje su obišli i istarskog vinara Bruna Trapana. Veselje je, uz čaše uvijek pune „dobrega“ vina, potrajalo do dugo u noć,  a vinari Damjanić i Istenič na koncu su krajnje neobičnu situaciju pretvorili u jedan prijateljski odnos koji otvara prostor i za međusobnu suradnju u budućnosti.

Tekst i fotografije: Andrea Pančur