Gastro druženje 6 vrhunskih kuhara regije u restoranu Monogram

Poznati banjalučki restoran Monogram prošle je subote bio poprište pravog gastronomskog spektakla ugostivši u svom šarmantnom interijeru čak šest vrhunskih regionalnih chefova. Iako se u ovako jednoj prijateljskoj atmosferi teško može govoriti o nekakvoj kompetitivnosti između samih majstora kuhinje, pravo malo natjecanje održavalo se na nepcima uglednih posjetitelja koji su pokušavali odlučiti koji od ukusnih zalogaja šestorice iskusnih chefova pobjeđuje.

Tako to obično biva kada se na jednom mjestu okupi crème de la crème regionalne gastronomije koji su ovom prigodom gostima ponudili čitav spektar različitih kulinarskih filozofija, ideja te u konačnici aroma i okusa. Osim domaćina kuhinje restorana Monogram, Dragana Šljivića, svoj talent i iskustvo prezentirali su poznati hrvatski chefovi Ivan Pažanin, Braco Sanjin i Hrvoje Zirojević te najbolji chefovi susjedne Slovenije, Janez Bratovž i Alma Rekić. 

Ova ugledna imena na regionalnoj, pa i svjetskoj gastro sceni, privukla su brojne posjetitelje, a kada kažemo brojne dovoljno je naglasiti kako je restoran Monogram umjesto predviđenih 70 mjesta, zbog velikog odaziva ugostio gotovo dvostruko više gostiju. 

Restoranskim prostorom širili su se ugodni mirisi, smijeh po zbijanju šala i izvođenju kulinarskih trikova, a sve to u konačnici je rezultiralo, sasvim očekivano, kreativnim i ukusnim jelima te neodoljivom „yuzu kremom“ chefice Alme, desertom za kojeg je teško bilo odlučiti je li bolji vizualno ili na nepcu. Hrvatski kuhari predstavili su morske specijalitete poput crvene riže s kaneštrelama, marinirane tune i krakova hobotnice sa sezamom i „mora na tanjuru“, dok su se domaći chef Šljivić i slovenski ekspert Bratovž odlučili za domaće raviole s pistacijama i rikotom i teleće specijalitete servirane u posebnim umacima i kremama.  

Već ovo navedeno samo po sebi zvuči primamljivo, no tome svemu još treba dodati i visokokvalitetna vina Ščurek koja su pratila ovo događanje i savršeno se sljubljivala sa specijalitetima vrhunskih kuhara. Iako i vino zna „drhtati“ pred gastro izazovima velikih kulinarskih stručnjaka, vina Ščurek spremno su odgovorila na brojne izazove u smislu pariranja netipičnim kombinacijama okusa i aroma, pružajući gostima uistinu jedinstveno i potpuno gurmansko iskustvo. 

Osim samog hedonističkog uživanja u neodoljivim zalogajima i kvalitetnim vinima, gosti su bili oduševljeni i samim konceptom ovog događanja za kojeg se tražila ulaznica više, a osobito pristupačnošću i umijećem „velike šestorke“ koja je ovom prigodom, čini se, bila posebno inspirirana. 

Zaključak na kraju? Ovo ekskluzivno eno-gastro druženje definitivno treba što prije ponoviti.

 

Tekst i fotografija: Andrea Pančur