Istarski specijaliteti koje morate probati na ovogodišnjem Adventu u Zagreb

Istarska kuhinja ključni je dio turističke ponude najvećeg hrvatskog poluotoka i s vremenom se pretvorila u pravi mamac za brojne goste koji upravo zbog toga pristižu iz svih krajeva svijeta, a kako i ne bi kada brojne konobe i restorani vjerno prate tradiciju pripreme originalnih istarskih specijaliteta i delicija. Tradicija pak u ovom smislu znači korištenje prirodnih namirnica s malim tajnama „bakine kužine“ i velikim znanjem suvremenih chefova.

Ono što je također specifično za istarsku regiju je ta gotovo nevjerojatna raznolikost, odnosno dostupnost namirnica koje pristižu izravno iz prirode poput svježe jadranske ribe i morskih plodova, mesa divljači i autohtonog goveda boškarina, šparoga, šumskih gljiva i senzacionalnih tartufa, koje se savršeno izmjenjuju ovisno o godišnjem dobu. Ne treba pri tome zaboraviti niti na tradicionalne istarske delicije poput pršuta, sira s tartufima, ombola, kobasica.

Advent u Zagrebu ove godine posjetiteljima pruža bogat izbor gurmanskih zalogaja, a svoje mjesto ovdje pronašli su i istarski specijaliteti, kako tradicionalni, tako i oni moderni. Na Fuliranju ćete pronaći najbolje hrvatske burgere u kućici Mason, na Jelačić trgu nalaze se kućice Istriano i Istarski kantun koje nude domaće specijalitete i delicije, a na Europskim trgom nećete moći proći bez da uočite Enotecu Degrassi i kušate neka od vrhunskih istarskih vina i počastite svoje nepce originalnim okusima Istre.

Kako biste u ovom blagdanskom raspoloženju mogli u potpunosti uživati, u nastavku vam donosimo mali vodič ukusnih specijaliteta i delicija Istre koje jednostavno morate probati na ovogodišnjem zagrebačkom Adventu.

1.      Špaleta burger by „Mason burger“ – Fuliranje

Mason burgeri Ivana Zidara svoju su popularnost stekli pomalo netipičnim izborom sastojaka na čijoj se kvaliteti nimalo ne štedi. Pljeskavica za ovaj burger spravlja se u jednakom omjeru od odležanog junećeg mesa i špalete – tradicionalnog proizvoda istarskog sela koji uz ovakve kreativne gastro inovacije pomalo vraća svoju staru slavu. Okusi i sama tekstura mesa savršeno se uklapaju u posebno osmišljeno brioche pecivo, a potom se dodaju razni drugi sastojci, u ovom slučaju istarski kravlji sir i gorčica. Ako tražite moderni zalogaj koji će vam na najbolji način predstaviti senzaciju okusa kakvu još niste probali, onda ste na pravom mjestu, obavezno posjetite kučicu Mason.

2.      Njoki s boškarinom by „Istriano“ – Trg bana Josipa Jelačića

Domaći, ručno rađeni njoki sa šugom od autohtonog istarskog goveda boškarina malo koga može ostaviti ravnodušnim. Ovaj specijalitet nezaobilazan je dio gotovo svakog menija u pravim istarskim konobama i restoranima, a kućica „Istriano“ omogućuje vam da u tim savršenim okusima i aromama uživate i tijekom Adventa u Zagrebu, i to na glavnom trgu.

3.      Istarska supa by “Mason burger” –  Fuliranje

Malo što vas može ugrijati tijekom ovih zimskih dana kao kuhano vino, odnosno tradicionalna istarska supa koja će u potpunosti iznenadit vaše nepce.  Ivan Zidar odlučio pripremiti nešto specijalno i skroz istarsko koristeći merlot od Matoševića uz dodatak zapečenog kruha i nekoliko kapi vhunskog istarskog Brist maslinovog ulja.

4.      Bakalar na bijelo by „Istriano“ – Trg bana Josipa Jelačića

Bakalar je osobito popularan u ovo blagdansko vrijeme, a u Istri se obično priprema bakalar na bijelo koji se maže na kruh te bakalar s fužima, tradicionalnom istarskom tjesteninom. Od presudne je važnosti kvaliteta ove ribe, a u kućici Istriano ćete pronaći Baccalla della mamma, poznati istarski brend koji se već godinama ističe kao broj jedan kada su u pitanju proizvodi i delicije od bakalara.

Svi oni koji pak preferiraju nešto jednostavnije, no jednako ukusne zalogaja, preporučujemo vam da posjetite Enotecu Degrassi i Istarski kantun gdje možete probati domaće istarske kobasice, odnosno ombolo, koji će vas također oduševiti.

Što drugo reći, nego dobar tek!

 

Tekst: Andrea Pančur

Fotografije: Andrea Pančur, Mason Burgers & Stuff