Ivan Zidar i gastro druženje uz najbolje hrvatske burgere u Vodnjanu

Malo tko je posjetio Vodnjan, prekrasni gradić na jugu Istre, a da nije pri tome posjetio jedan od simbola tamošnje gastronomije, restoran Vodnjanka, prepoznatljiv po tradicionalnim istarskim specijalitetima, ali i kao mjesto gdje je vlasnica Svjetlana Celija razvila praksu održavanja raznih događanja i druženja namjenjenih svim pravim gurmanima.

Prošloga tjedna organizirano je tako gastro druženje s chefom Ivanom Zidarom, sada već proslavljenim burger majstorom, čiji je Mason burger, sasvim zasluženo, ponio titulu najboljeg u Hrvatskoj. Kako smo uspjeli doznati, Ivan je nedavno svoje zanimanje grafičkog dizajnera i fotografa zamijenio onim kuhara, odlučivši tako svoju ljubav prema kuhanju usmjeriti ka stvaranju nečega posebnog i drugačijeg. Ako je pak suditi po burgerima i drugim specijalitetima koje smo imali priliku kušati te večeri, možemo i iz prve ruke posvjedočiti kako je u tome i uspio.

No, vratimo se na početak. Prije nekoliko godina upisao je prestižnu školu Paula Bocusea u Lyonu, gdje je svoj izbrusio svoj kulinarski talent i stekao potrebno iskustvo. Po povratku je sudjelovao i u televizijskom showu Jezikova juha, a potom se usmjerio na kreiranje savršenog burgera temeljenog na kvalitetnim, autohtonim namirnicama i proizvodima hrvatskih regija, posebice one istarske. Da bi došao do Mason burgera, koji je u kratkom roku stekao slavu, bilo je potrebno puno vremena, eksperimentiranja, kombiniranja i u konačnici degustiranja, no trud se na kraju svega isplatio. U suradnji s poznatom pekarom Brionka iz Pule čak tri mjeseca je radio na osmišljavanju savršenog brioš peciva za burger, a zatim između dvije polovice peciva dodao pljeskavicu od junetine koja je odležala nekoliko tjedana u suhoj komori, te pancetu, jaje na oko, zelenu salatu i „barbecue umak“, sve to kako bi dobio savršen sklad aroma i specifičan okus burgera.

Danas se u njegovoj burger franšizi, koja se rapidno širi diljem Hrvatske, osim nagrađenog Mason burgera, mogu naći i razne druge vrste burgera kao što su Istrian, Skuta i Korean, a mi smo na gastro druženju u Vodnjanki imali priliku probati Butter burger. Njegova specifičnost leži u blago pečenoj pljeskavici od junetini koja dozrijeva čak sedam tjedana, posluženoj u savršenom Brionka pecivu koje je prethodno premazano karameliziranim maslacem i zapečeno na roštilju. Osim pljeskavice i „brioche buna“ u Butter burger ne idu nikakvi drugi dodaci, upravo kako bi se istaknuo karakterističan okus ova dva glavna sastojka, što se i pokazalo kao pun pogodak.

Nakon burgera, chef nam je pripremio, kako ga on naziva, mesarski steak, pripremljen od mesa kojeg prethodno nabavlja iz mesnice dugogodišnjeg prijatelja Dejvida Vodopiveca, te odležani brisket odlično sljubljen s kvalitetnim crnim vinima. Ističe kako je važno poznavati porijeklo mesa i tako uvijek biti siguran u njegovu kvalitetu, ali kvalitetu okusa koje će pružiti nakon odležavanja, jer samo najbolji komadi svježeg mesa mogu proći proces dozrijevanja na suho.

Upravo ti spektakularni okusi do nedavno netipičnih namirnica za burger, ali i sami užitak gledanja kuhara koji svu svoju energiju i ljubav prema namirnicama usmjerava samo na pripremu vrhunskih zalogaja, ono je što čini kuhinju Ivana Zidara toliko različitom i privlačnom. Svoje poznate burgere chef Ivan predstavit će uskoro i na poznatom Adventu u Zagrebu, gdje će posjetitelji imati priliku uživati u unikatnim burgerima iz njegove, sada već respektabilne gastro kolekcije, istarsku supu s crnim vinom, te kuhanu bisku.

Tekst i fotografije: Andrea Pančur