Koje istarske vinarije ove godine nipošto ne smijete zaobići

Vina koja se danas proizvode diljem Istre uistinu opravdavaju status tradicionalnog regionalnog blaga. Sve više inozemnih gostiju upravo zbog brojnih vinskih puteva rado posjećuju ovaj kraj, a i neki od najvećih svjetskih vinskih autoriteta prepoznali su kvalitetu vina koja se proizvode u Istri i okitili ih brojnim priznanjima i nagradama.

Bez obzira tražite li pouzdan izvor vrhunskog istarskog vina ili pak želite degustirati ponajbolje butelje iz podruma neke od vinarija i uživati u obilasku vinarskog posjeda, ovih nekoliko preporuka sasvim sigurno će vam dobro doći.

Vinarija Damjanić iz Fuškulina blizu Poreča

U porečkom zaleđu smještena je vinarija Damjanić s pripadajućim vinogradima na iznimnim pozicijama, nedaleko od samog mora i na niskoj nadmorskoj visini, što uz povoljnu klimu i kvalitetne sorte omogućuje proizvodnju ponajboljih istarskih vina. Ono što pružaju priroda i geografska lokacija, dodatno usavršava inženjer vinarstva i vlasnik vinarije Ivan Damjanić, koji bogatu obiteljsku vinsku tradiciju čiji korijeni sežu još iz 18. stoljeća, uspješno implementira u svoja vina. Samo na posljednjem velikom natjecanju, International Wine Challengeu vinarija Damjanić nagrađena je zlatnim medaljama za Malvaziju iz 2016. te Clemente Blanc iz 2015., a tome prethode i razna druga priznanja i nagrade s Decantera te drugih velikih izložbi.

Vinarija Benvenuti iz Kaldira blizu Motovuna

Motovun krije pregršt znamenitosti i kulturnih vrijednosti, no isto tako i jedinstvene proizvode kojima je uistinu teško naći konkurenciju. S jedne strane tu su neodoljivi tartufi, a s druge vrhunska vina koja dolaze iz najbolje hrvatske vinarije nedaleko od samog Motovuna. Braća Nikola i Albert Benvenuti već godinama nižu nagrade za vina autohtonih sorti poput Muškata San Salvatore, šampionskog vina na IWC-u i srebrnog na Decanter natjecanju, na kojeg su posebno ponosni. Iz njihove kolekcije svakako valja izdvojiti još i Malvaziju, Teran te Corona Grande, kupažu malvazije, muškata i stare istarske sorte ulovine koju definitivno vrijedi probati.

Vinarija Poletti iz Markovca blizu Višnjana

Nekako na pola puta između Poreča i Motovuna, u pitoresknom istarskom mjestu Markovac, temelji obiteljske vinarije Poletti postavljeni su prije gotovo dva stoljeća. Danas Loredana i Petar Poletti, oboje iskusni vinari, ondje proizvode čak šest sorti vina od Malvazije istarske, Chardonnaya, Cabernet Sauvignona do Merlota, Terana i Muškat Ruže, posebnog desertnog vina. Butelje s potpisom Poletti vinarije često ćete pronaći u svim boljim restoranima i vinotekama diljem naše obale, ali i na raznim izložbama te vinskim festivalima s kojih se redovito vraćaju s medaljama oko boce.

 

Vinarija Deklić iz Ferenci blizu Vižinade

Na području Vižinade, točnije u selu Ferenci, nalaze se podrumi vinarije Deklić gdje Dino i David Deklić bratskim snagama nastavljaju obiteljsku tradiciju koja seže stoljeće unazad. U njihovoj novo uređenoj kušaoni pronaći ćete sjajne etikete Malvazije istarske, Chardonnaya, Cabernet Sauvignona, Terana – Hrvatska Istra te Rosea i Muškata Žutog koji će zasigurno zadovoljiti nepca iskusnih vinoljubaca, a obilazak vinograda, vinarije te sam taj spoj tradicije, obiteljske sloge i prirodnih vrijednosti uistinu je jedinstven doživljaj kojem vrijedi posvetiti vrijeme.

Vinarija Pilato iz Lašića blizu Vižnade

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pilato pronaći ćete u selu Lašići, također u blizini Vižinade, gdje se obitelj Pilato već treću generaciju bavi proizvodnjom visokokvalitetnih vina. Svi vinogradi pod zaštitom su kontroliranog porijekla, a odlična pozicija, moderne tehnologije i bogato iskustvo omogućuju visoku kakvoću svake vinske kapljice. Visoka kvaliteta čak osam etiketa koje njeguju u svojim podrumima često biva potvrđena nagradama, kako na lokalnoj, tako i nacionalnoj razini, a osobito se ističu Chardonnay, Malvazija istarska te Malvazija Sur Lie koja dolazi iz limitirane serije od svega 2000 boca.

U degustacijama vina na ovim pomno odabranim vinskim destinacijama zasigurno ćete uživati, ne samo u aromama i mirisima, nego i u cjelokupnom dojmu kojeg ove renomirani istarski vinski brendovi mogu ponuditi, a to uključuje besprijekornu uslugu i ljubazan doček te stručan obilazak vinarija i opuštanje u posebno dizajniranim kušaonama.

Neka vaši putevi u ovoj novoj godini budu putevi dobrog vina i pozitivnih vinskih iskustava. Prepustite se vinskim avanturama koje će vam otkriti ono najbolje od vinorodne Istre i priuštiti vašim osjetilima nezaboravne trenutke zadovoljstva.

Tekst i fotografije : Andrea Pančur