Marko Kalezić – položio jedan od najtežih vinskih ispita

Znate li što je blind tasting?

Radi se o prepoznavanju vina gdje onaj tko probava vino ne zna o kojem se vinu radi. Zadatak kušača je da prepozna koje vino pije. Možete li zamisliti da to netko može? Da netko toliko poznaje vino da može na slijepo pogoditi iz koje je države, iz koje regije, iz koje godine i slično? Uspjela sam doći do jednog tko to može.

Marko Kalezić, jedan je od samo 1000 ljudi na svijetu koji ima diplomu blind tastinga. Rođen je u Beogradu 1986. godine, a 2010. godine preselio se u SAD gdje se počeo educirati za blind tasting. Njegovo je znanje i iskustvo nešto stvarno nevjerojatno, a ja sam iskoristila priliku da ga o tome sve ispitam.

Od kud ideja da se educiraš za blind tasting?

Usavršavanje i edukacija u menadžmentu za turizam i hotelijerstvo na koju sam otišao u Ameriku me dovela u jedan country club u blizini centra Manhattana. Tako sam mogao iskoristiti prednosti koje New York pruža i u mom slučaju je to bilo učenje o vinima. Izabrao sam najbolju školu za to American Sommelier Association. O vinima nisam znao gotovo ništa, ali mi se ideja rodila tako što sam čitao prestižne magazine za turizam. Tamo sam naučio da su najbolji manageri hotela također sommelieri.

Kako izgleda ta edukacija i kako izgleda ispit?

Edukacija se sastoji od četiri razine: foundation, viticulture, vinification i blind tasting. Da bi došao do posljednjeg moraš položiti sve ove prije. Učiš o svim svjetskim regijama, sortama, zakonima u tim regijama, moraš znati koje su kupaže karakteristične za neku regiju, koje bačve, kakve su im vremenske prilike, na koji način sparuju vino s hranom u toj regiji i slično.

A onda dođe ispit. Ispit se sastoji od 6 čaša, znači 3 čaše bijelog i 3 čaše crvenog vina. Za svaku čašu moraš odgovoriti na 40 pitanja koja su vezana za vizualni izgled vina, miris, okus i slično. Moraš znati koja je sorta, iz koje države, iz koje regije i podregije, koja je godina proizvodnje, kvaliteta i koliko dugo može vino odležati. Imaš 55 sekundi po čaši, odnosno 5 i pol minuta za 6 čaša. Kako bi dobio diplomu moraš imati barem 70% točnih odgovora za svih 6 čaša, a vina mogu biti iz cijelog svijeta.

Dosta zahtjevno znači! Imaš li sad nakon toga omiljeno vino?

Da, poprilično je zahtjevno. Meni je trebalo 6 godina da dođem do te razine, ali jako je individualno. Netko ni nakon 10 godina ne uspije položiti test. Smatra se jednim od najtežih testova na svijetu, diplomu na razini cijelog svijeta nema ni 1000 ljudi, a test se održava već 60 godina.

Malo mi je teško odgovoriti za omiljeno vino. Radio sam u restoranu koje je imao 2.500 različitih etiketa svih većinom fokusiranih na Bordeaux regiju. Od svih poznatih, ja bih izdvojio jednu manje poznatu etiketu – Abacus XVI od ZD vinarije. Radi se o kupaži koja nastaje španjolskom metodom gdje se vino toči u bačve koje se slažu u piramidu. Najstarije vino je na vrhu, a svako mlađe ide jedan red ispod. Vino tako odležava tri godine i ima nevjerojatan okus i jako dug aftertaste. Ta je boca u restoranu imala cijenu od 1500$, a ono što sam još probao bio je Chateau Latour 1972 gdje boca stoji 2700$.

Kako ta diploma utječe na tvoj posao i koji su ti planovi za dalje?

Diploma mi je omogućila da radim kao direktor vinskog programa poznatog restorana STK u Chicagu, svjetskog lanca steakhouse restorana. A stvorila mi je i želju da nastavim dalje. Želim položiti diplomu master of wine MW najprestižniju svjetsku diplomu u vinskom svijetu. Sada se nakon 10 godina, vraćam u Beograd gdje ću se dalje baviti vinima. Želim vina iz ove regije bolje pozicionirati na svjetskoj vinskoj karti.

Nije li ovo nevjerojatno? Stvarno vještina za svaku pohvalu. Pričekat ću da Marko dobije diplomu Master of wine, a onda ću ga opet pitati da nas i o tome nauči. Do tada, tražite nekoga da vam natoči čašu vina i probajte vidjeti možete li pogoditi sortu.

Andrea Pančur

Fotografija: Marko Kalezić