Međunarodni festival pjenušaca u Višnjanu okupit će više od 40 renomiranih izlagača

Prosinac je mjesec u kojem napokon možemo nesmetano uživati u plodovima cjelogodišnjeg rada, a prvi vikend u prosincu, kada je u pitanju istarska regija, rezerviran je za brojna vinska, ali i gastro iznenađenja. Jedan od takvih događaja je svakako i Međunarodni festival pjenušaca koji će se održati 1. i 2. prosinca u Višnjanu, mjestu koje je s vremenom postalo sinonim za kvalitetna istarska vina, od vrhunske Malvazije vinarije Poletti do bogate kolekcije pjenušavih vina iz Peršurić podruma. Upravo pjenušavim vinima u čast, ali i u sjećanje na poznatog višnjanskog vinskog virtuoza, koji je proizvodnjom savršenih mjehurića proslavio ovaj kraj, organiziran je i ovaj posebni festival.

Nagrada Dr. sc. Đordano Peršurić

Posljednji mjesec u godini obično prolazi u tonu raznih proslavi, pripremanja blagdanskog stola, opuštanja u krugu obitelji i najbližih prijatelja. Neizostavni dio svakog blagdanskog ugođaja, osobito novogodišnjeg slavlja su upravo pjenušava vina, bez kojih je teško zamisliti bilo kakvu svečanu prigodu, a osobito novogodišnje slavlje koje je pred nama.

Kako bi iskazali svoje poštovanje prema pjenušcu, koji uvijek spremno uveličava svaku našu posebnu priliku, Općina Višnjan i Višnjanska razvojna agencija organizirali su, kako sami ističu, prvi međunarodni festival pjenušaca u Istri.

Proizvođači će tako moći gostima predstaviti najbolje pjenušce svoga podruma, dok će se najbolji pjenušac okititi ivelikim priznanjem, a to je Nagrada Općine Višnjan Dr. sc. Đordano Peršurić. Ova nagrada ima posebnu težinu s obzirom na to kako nosi ime jednog od najvećih istarskih vinara i agronoma, pokojnog Đordana Peršurića, svojevrsnog utemeljitelja pjenušca od, kako je volio reći, „naše Malvažije“.Njegovo bogato znanje i iskustvo, te strast u kreiranju savršeno skladnih pjenušaca, uvelike je doprinijelo svrstavanju Višnjana među prepoznatljive vinske destinacije u Istri, u Hrvatskoj, pa i u međunarodnim okvirima. 

Bogat program za posjetitelje

Posjetitelji festivala će imati jedinstvenu priliku degustirati, ali i izravno od proizvođača kupiti visokokvalitetna pjenušava vina. Na prvom katu Palače Sincich, jedne od najznačajnijih baroknih građevina u okolici, bit će smješten prostor za degustaciju pjenušaca, a u podrumskom dijelu bit će smještena Galerija okusa gdje će posjetitelji moći uživati u raznim tradicionalnim gastronomskim delicijama, uz dakako prateći pjenušac Misal Peršurić. 

Uz gurmanske zalogaje i gutljaje najfinijih pjenušaca, gosti će moći sudjelovati u radionicama s tematikom pjenušavih vina, a otvaranje i zatvaranje festivala obilježit će prigodan program Umjetničke akademije iz Osijeka pod režijom prof. Roberta Raponje.

Ovim potezom Općina Višnjan, uključujući i Višnjansku razvojnu agenciju, još jednom su pokazali kako stoje iza svojih vinara i aktivno sudjeluju u očuvanju tradicije proizvodnje pjenušavih vina. Za proizvođače je ovakav međunarodni festival od neizmjerne važnosti, osobito pred ovo nadolazeće blagdansko razdoblje, kada svatko od nas traži butelju vina s mjehurićima s kojom će pak obilježiti jedan od brojnih posebnih trenutaka koje sa sobom donosi kraj godine.

Tekst: Andrea Pančur