Najmlađi istarski vinar s nestrpljenjem čeka svoju novu berbu

Na brežuljku Collis, u rovinjskom zaleđu, smještena je idilična stancija čiji vlasnik ujedno slovi za najmlađeg istarskog vinara iza kojega su već dvije uspješne berbe, a treća samo što nije počela

Istarski poluotok oduvijek je bio ključna hrvatska vinska regija s dugom tradicijom njegovanja vinove loze i proizvodnje vrhunskih vinskih kapljica. Unatoč tome što je vino duboko ukorijenjeno u način života i običaje Istrijana, rijetki su spremni svoju mladost podrediti upravo očuvanju istarske vinske tradicije. Jedan od njih je 24-godišnji Juraj Mastilović, najmlađi rovinjski i istarski vinar koji pod svojom kapom već ima zavidno vinarsko iskustvo.

 Putevima znanja i iskustva

Juraj je još od malih nogu sanjario o vlastitim vinogradima i maslinicima. Iako je to značilo kako će morati krenuti od samog početka, bez nekakvih velikih parcela koje bi naslijedio ili vinarije koja bi mu po prezimenu pripala, mladi Juraj nije odustajao. U naslijeđu je imao samo strast i ljubav prema lozi i maslini koju je dobio od roditelja, a to se uz naporan rad, učenje i ulaganje, pokazalo više nego dovoljnim.

Po završetku srednje škole upisao je studij vinarstva na Poljoprivrednom fakultetu gdje je stjecao suvremena vinarska znanja, a ono možda i najvažnije, praktično znanje stjecao je kod poznatih i iskusnih, lokalnih i inozemnih vinara. Kada mu se ukazala sjajna prilika za usavršavanje znanja na Novom Zelandu, zemlji također poznatoj po sjajnim vinima, nije ni trena dvojio. Zaputio se na tromjesečnu istraživačku ekspediciju u poznatu Indevin vinariju s ciljem prikupljanja novih znanja koja će jednog dana moći implementirati na svojim vlastitim trsovima.

U međuvremenu je Juraj već uspio dobiti sjajne vinogradarske pozicije u zakup, nešto i otkupiti, pa je po povratku u Hrvatsku još sudjelovao u berbi vinarije Matošević te u dvije berbe vinarije Zvonko Bogdan, što su bili posljednji „ispiti“ prije berbe u svojim vinogradima. Te 2015. dočekao je i prvu vlastitu berbu i prva kvalitetna vina s Collis potpisom.

 „Na mladima svijet ostaje“

Danas je Juraj ponosni vlasnik obiteljske stancije Collis, a osim proizvodnje vina bavi se i proizvodnjom maslinovog ulja, magarećeg mlijeka, voća te seoskim turizmom. Na stanciji su i brojne životinje o kojima treba voditi brigu, a treća berba samo što nije počela. Iako se sve to čini kao puno posla za jednog mladića, u svemu mu pomaže i obitelj, pa zajedničkim snaga to ipak bude nešto lakše odraditi.

Nije baš mala stvar sa samo 24 godine osmisliti i uspjeti ostvariti jedan ovakav projekt stoga priča ovog najmlađeg istarskog vinara svakako može poslužiti kao primjer svima onima koji sanjaju slične snove. Uvijek nas veseli vidjeti ambicioznost te spremnost na rad mladih generacija koji sve češće kombiniraju akademsko obrazovanje s tradicijskim naslijeđem i praktičnim iskustvom kako bi postigli odlične poslovne rezultate. Ne samo da nas to treba veseliti nego i natjerati da pomognemo i podržimo jedne takve inovativne ideje mladih talenata koji su iznova pokazali kako itekako mogu doprinijeti cjelokupnoj zajednici, a ujedno i oporavku neslavne ekonomske situacije u našoj zemlji.

Tekst i fotografije: Andrea Pančur