Najmlađi tartufar u Istri ujedno je i najpoznatiji

Premium truffles istarski je brend poznat po kvalitetnim tartufima, a vlasnik je skromni tridesetogodišnjak s već zavidnim tartufarskim iskustvom

Dolazak sezone bijelih tartufa, najcjenjenije takve vrste među gurmanima i kulinarskim ekspertima, sa sobom neizostavno donosi i nove zanimljive tartufarske priče. Jedna od njih je svakako i priča o najpoznatijem tartufaru u Istri, mladom Paulu Lakošeljcu, koji je strast prema ovom neobičnom gomolju razvio još od malih nogu, kada je s nonom obilazio okolne šume u potrazi za tartufima.

Kombiniranje osobne strasti i poslovne prilike

Trebalo je puno znanja, napornog rada i prijateljevanja s posebnim psima obučenim za lov na tartufe, kako bi se jedan mogao upustiti u ovakav posao, no za Paula to nije predstavljao veliki problem. Tako je to s tartufima, jednostavno i jasno – ili ih voliš ili ih ne voliš, a ovaj najmlađi istarski tartufar svoju je ljubav prema gljivama i bogato iskustvo koje mu je prenio njegov nono, Luciano Lakošeljac, uspio pretočiti u danas snažan Premium Truffles brend.

Iza prepoznatljive Premium truffles etikete stoji zajamčena kvaliteta tartufa, ali i kvaliteta proizvoda od tartufa koje također imaju u ponudi i plasiraju na tržište, bilo da je riječ o tartufati od bijelih ili crnih tartufa ili pak posebnom maslinovom ulju s aromama svježeg istarskog tartufa. Danas se Premium tartufi mogu naći diljem Europe, od Njemačke, Nizozemske, Norveške i Švicarske do susjedne Slovenije pa i Italije koja i sama slovi za poznatu tartufarsku regiju. Mnogi elitni restorani, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, pri spravljanju raznih specijaliteta koriste isključivo tartufe s potpisom Premium truffles mladog istarskog tartufara Paula, pouzdajući se u uvijek besprijekornu kvalitetu i svježinu intenzivnih aroma i okusa karakterističnih za istarske tartufe.

Upravo je sada, krajem rujna i početkom listopada, najviše obaveza za Paula, s obzirom na to kako je sezona bijelih tartufa tek započela i potražnja za ovom luksuznom namirnicom je sve veća. Paulo se zaista brine da svojim kupcima osigurao tražene količine ovog cijenjenog gomolja.

Tartufi kao temelj turističke ponude Istre

Ono što je također važno istaknuti, jest činjenica kako razvoj ovako jednog jakog i međunarodno poznatog brenda, također doprinosi razvoju turističke ponude Istre, ali i promovira Istru, pa i cijelu Hrvatsku kao mjesto kvalitetnih autohtonih proizvoda i namirnica. Nedvojbeno je kako svake godine velik broj stranih gostiju s gurmanskim apetitima bira Istru kao svoje odredište za odmor upravo zbog bogate gastronomske ponude koja se temelji na jelima spravljenim od svježih tartufa, iz već svjetski poznatog nalazišta, Motovunske šume.

Isto tako Premium truffles doprinosi očuvanju bogate tartufarske tradicije u Istri koju je itekako važno sačuvati iz svake perspektive – kulturne, gastronomske, turističke, pa u konačnici i ekonomske, imajući u vidu kako su tartufi, osobito bijeli, među najvrijednijim kulinarskim namirnicama na svijetu. Profiliranje Istre kao jedne takve elitne gastronomske destinacije s posebnim specijalitetima i delicijama kao što su oni od tartufa, zapravo na neki način cjelokupna Istra može profitirati, osobito jer se tartufi uvijek vežu za ostale proizvodne i uslužne grane poput ugostiteljskih, vinarskih, maslinarskih i zapravo svih onih koji svojom originalnošću i posebnošću mogu u korak pratiti visoke standarde koje postavljaju tartufi.

Tekst i fotografije: Andrea Pančur