Nakon Decantera, Damjanić vina okitila se zlatom i na International Wine Challenge natjecanju u Londonu

Decanter i International Wine Challenge, dva su najveća autoriteta kada su u pitanju prestižna vinska natjecanja s dugom tradicijom i visoko postavljenom ljestvicom standarda, no prestižna ne znači nužno i nedostižna, a to su najbolje dokazali istarski vinari koji se iznova iz Londona vraćaju s vrijednim priznanjima, nagradama i odličjima.

International Wine Challenge održava se dva puta godišnje, jednom u proljeće, drugi puta u jesen, a upravo je ovo jesensko izdanje pružilo najviše razloga za zadovoljstvo za brojne istarske vinare, a osobito obiteljsku vinariju Damjanić koja se okitila s čak dvije zlatne medalje. Riječ je o Damjanić Malvaziji iz 2016., te Damjanić Clemente Blanc vinu berbe 2015, koja su svojim specifičnim aromama i jedinstvenim karakteristikama uspjela impresionirati čak tri različite postave ocjenjivačkog žirija, što je pak uobičajeno pravilo ovog natjecanja. Kako bi vino dobilo oznaku zlatne medalje mora zadovoljiti stroge kriterije i osvojiti najmanje 95 od mogućih 100 bodova i to od tri različite komisije, stoga se upravo International Wine Challenge smatra jednim od najrigoroznijih natjecanja vina u svijetu, što također dodatno daje na težini ovih zlatnih medalja za vinara Ivana Damjanića i njegovu obiteljsku vinariju iz Fuškulina. Nagrađenu Malvaziju krase bogate voćne arome te ugodni cvjetni mirisi, kao i dopadljiva svježina i harmoničnost, dok se Clemente Blanc, odležana kupaža malvazije, chardonnaya i sivog pinota, ističe zaokruženim i bogatim okusom, savršenom teksturom i ugodnim finišem.

Uz zlatna odličja za Damjanića, još nekoliko hrvatskih proizvođača vina mogu se pohvaliti vrijednim nagradama na ovom natjecanju. Srebrne medalje uručene su istarskoj vinariji Agrolaguna za Festigia Malvaziju (2016) i Festigia Riserva Malvazija Akaciju (2015), brončana priznanja dodijeljena su Malvaziji Bomarchese poznate istarske vinarije Degrassi, Traminac Selected iz Iločkih podruma, te Korlat Cabernet Sauvignon Supreme Badel 1862 vinarije u Benkovcu, a još šest vina navedenih proizvođača zaslužila su „plavu medalju“ s oznakom „commended“. Sveukupno od 14 nagrađenih hrvatskih vina, njih čak 11 dolazi iz istarske regije što je itekako veliko priznanje vinarima na području Istre koji svake godine na ovakvim natjecanjima postižu sve bolje rezultate. Podsjetimo, na posljednje održanom Decanter natjecanju istarski vinari okitili su se s jednom platinastom, tri zlatne i s pregršt drugih sjajnih odličja.

Ono što je posebno zanimljivo, a što će tek uslijediti, jest natjecanje za najprestižnije Trophy nagrade, u kojem automatski sudjeluju svi dobitnici zlatnih medalja iz oba, proljetnog i jesenskog, izdanja International Wine Challengea. Bit će stoga interesantno pratiti International Wine Challenge 2018, s obzirom na to kako su vrhunska vina s Damjanić potpisom, Malvazija i Clemente Blanc, ovim putem također osigurala svoju VIP ulaznicu u drugi krug proljetnog natjecanja i tako dobila izravnu priliku za osvajanje Trophy nagrade u svojoj kategoriji.

Tekst: Andrea Pančur

Fotografija : Viviana Lokmer Sulina