Predsjednik uprave Erdutske vinarije predstavio vinariju zajedno sa svojim timom u Zagrebu

Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom ponovo u poznatom ambijentu Procaffe kafića, ovoga su puta ugostili jednu veliku vinariju. Erdutske vinograde predstavila je zabavna ekipa koju su činili enologinja, voditelj marketinga i predsjednik uprave, a posljednje vino bilo je pravo iznenađenje.

Ono što svakako obilježava vinariju Erdut je bogata i duga tradicija uzgoja grožđa i proizvodnje vina. Ne znam koliko znate o ovom području, ali ovo su jedni od najstarijih vinograda koji potječu iz 1730. godine. Zamislite piti vino s područja na kojemu se ono proizvodi već skoro 300 godina! Imaju vinograd od 513 hektara što je najveći vinograd u jednom komadu u Hrvatskoj, a saznali smo i jednu zanimljivost iz vinograda. Kada bi zbrojili kilometre koje u jednoj godini naprave kroz vinograd, mogli bi okružiti cijelu Zemlju.

O svemu tome pričao nam je Hrvoje Pavić, dok nam je o vinima govorila enologinja Melita Rumbak koja je u ovome poslu naslijedila svoju majku. Kako bi u potpunosti zaokružili priču, informacije o proizvodnji podijelio je s nama predsjednik uprave Josip Pavić. Saznali smo da proizvode 70% bijelih vina i 30% crnih, a ukupno se radi o 6,5 milijuna litara godišnje. 

Vino nastalo uz posebnu mikro klimu koju stvara Dunav

Od ukupno osam vina koja smo degustirali tijekom večeri, posebno bih istaknula dva, Pinot crni u bijeloj varijanti i Traminac Ledena berba 2012. koji je odlično išao uz desert. Pinot crni koji je u ovoj bijeloj varijanti bio pravo osvježenje i Traminac s jako izraženim mirisom divlje ruže i meda. Osim toga probali smo Graševinu 2019., Chardonnay 2019., Pinot sivi 2019., Rose 2019., Cabarnet Franc 2018. i Merlot 2017., Traminac Ledena berba 2012.

Uz sva ova vino odlično su se uklopili dobro poznati Belje narezci od crne slavonske svinje.

Zanimljivo je spomenuti kako vinarija Erdut posjeduje najveću bačvu na svijetu od onih koje su u upotrebi, izrađena je od 109 slavonskih hrastova a ima zapremninu od 75 000 litara. Kako sami navode u njoj isključivo drže graševinu. Graševina ovdje pokriva 280 hektara i proizvode je u 3 do 4 stila.

Upoznali smo poduzetnicu Ivanu, autoricu Leu i probali desert mladog slastičara Božidara Akrap za kojeg će se još puno čuti

Ivana Berišić, urednica lifestyle portala poduzetna.com predstavila nam je magnete koje sama proizvodi pod brendom Berry cute i čijim je uspjehom iznimno zadovoljna. U književnom smo dijelu večeri imali još jednu ekskluzivu, poznata Lea Brezar predstavila je Ogledala – roman koji je upravo izašao iz tiska, a radi se o njenoj desetoj knjizi. Osim toga, Lea je predstavila i novu srednju školu – EPOHA, koja će imati nešto drugačiji pristup učenju i usmjeravanju djece u ono čime se žele baviti.

Večer smo završili nevjerojatnim desertom Božidara Akrapa, mladog slastičara koji sa svojih 18 godina već sada ima iza sebe zavidne rezultate i iskustvo, a uskoro se sprema na daljnje usavršavanje u Francusku. Odličan izbor za završiti prekrasno popodnevno druženje! I dalje preporučamo vinske razgovore koji se svakim novim datumom sve brže popunjavaju.

Andrea Pančur

Fotografija: Rene Karaman