Prve berbe u Istri

Kiša koja je ovog ljeta prava rijetkost i visoke noćne temperature, dovele su do toga da grožđe zapravo „preko noći“ sazri i natjerali istarske vinare da sa svojim prvim berbama započnu nešto ranije nego inače.
Počele prve berbe u istarskim vinogradima 
 
“Zbog visokih temperatura prve berbe započele su gotovo tri tjedna ranije nego je to bilo prošle godine, no razloga za paniku nema s obzirom na to kako je kvaliteta grožđa ipak na visokom nivou ” navodi Ana Peršurić Palčić
Istarski vinari ovih dana imaju pune ruke posla, neki su već započeli s prvim ranim berbama, a drugi još obavljaju posljednje pripreme pred početak ubiranja plodova sa svojih rodnih vinograda. S berbama se krenulo u Višnjanu i okolici Poreča, a ispred svih na početak berbe odlučili su se u vinariji Peršurić.
Prvo su na redu mladi vinogradi
Ekstremni klimatski uvjeti, odnosno kiša koje je ovog ljeta prava rijetkost i visoke noćne temperature, dovele su do toga da grožđe zapravo „preko noći“ sazri  i natjerali istarske vinare da sa svojim prvim berbama započnu nešto ranije nego inače.
U vinariji Peršurić, poznatoj po svojoj jedinstvenoj Misal kolekciji pjenušavih vina, s berbom grožđa krenuli su u najmlađim dijelovima vinograda smještenim uz samu vinariju gdje je zasađena sorta Pinot Noir. Pukom slučajnošću, upravo ti vinogradi u selu Peršurić pripadaju katastarskoj općini Bačva što se ukazuje na dugu tradiciju i bogato iskustvo proizvodnje vina u ovim krajevima.
Ove godine berba na toj lokaciji započela je čak 18 dana ranije nego je to bilo u 2016, a sve to kako bi se spriječila oštećenja loze i sušenje samog grožđa što nikako nije povoljno za proizvodnju pjenušavih vina. Ovaj mladi pinot noir poslužit će dijelom za proizvodnju posebnih Misal Millenium i Misal Prestige pjenušaca, a ostatak će nakon kratke maceracije biti temelj za kvalitetni Misal Rose. “Prema trenutnim mjerenjima prva vina koja će biti proizvedena od ovih grozdova trebala bi biti nešto više strukturirana i bogatijeg okusa” navodi kraljica pjenušca Ana Peršurić Palčić.
S ranim berbama započinju i ostali vinari diljem Istre kojima uvjeti to dopuštaju, a mnogi s nestrpljenjem čekaju prve ubrane grozdove koji ovdje život znače.
 Kvaliteta ispred kvantitete
Kako ističu u samoj vinariji, očekuje se još jedna dobra vinarska godina, s naglaskom na kvalitetu ispred količine, koja bi unatoč teškim vremenskim prilikama trebala iznjedriti nove vrhunske Peršurić pjenušce:
-Nama je u principu svaka berba dobra jer se stvarno trudimo lozama pružiti najbolje što možemo i brati pravovremeno tako da se iz svake godine može izvući maksimum. Pored toga imamo takvu paletu proizvoda da i u vrućim i u hladnim godinama imamo sirovinu za neki od naših proizvoda. 
Prinos će doduše biti nešto skromniji prvenstveno jer se radi o mladim trsovima, s manjim grozdovima, koji tek trebaju doseći svoju punu rodnost, no kvaliteta grozdova koja se sustavno prati ne bi trebala odstupati od visokih standarda koje njeguju u vinariji Peršurić. Također, ovo su tek prve, mlade ljetne berbe, a za razliku od njih kod ostalih sorti očekivanja su optimističnija po pitanju uroda. Ostaje nam tako za vidjeti tek što za vidjeti što će to točno istarskim vinarima i vinogradarima ostatak godine donijeti te koja ćemo vrhunska vina iz Istre s nestrpljenjem iščekivati u svojoj čaši.
    Tekst i fotografije: Andrea Pančur