Spoj dva velika majstora

Suradnja poznatog fotografa i umjetnika Đorđa Stošića i kreativnog chefa Deniza Zembe u pripremi monografije istarskih vinara

Dok s nestrpljenjem iščekujete izlazak već najavljene monografije koju poznati istarski virtuoz s kistom i ekspert s fotoaparatom, priprema u suradnji s Vinistrom, uglednom udrugom istarskih vinara, mi vam donosimo prve dojmove izravno sa „seta“ gdje su nastale prve fotografije koje će krasiti „Zbirku strasti“

Monografija će prigodno biti izdana povodom 25. godišnjice Vinistre, a okupit će u jednoj zbirci riječima i fotografijom ono najbolje što istarsko plodno tlo može posredno i neposredno pružiti – prije svega vrhunska vina, ali i maslinova ulja i ostale autohtone proizvode protkane bogatom gastronomskom tradicijom ovoga kraja.

Za početak dovoljno je reći kako su se na istom mjestu našla dva velika majstora svog zanata, Đorđe Stošić u ulozi fotografa, ali i istinskog gurmana i vinoljupca, te Deniz Zemba, jedan od najtalentiranijih i najkreativnijih kuhara na našim prostorima. Upravo je chef Deniz u posljednjem izdanju renomiranog vodiča Gault&Millau proglašen novakom godine, a njegovom je restoranu u pulskom restoranu hotela Amfiteatar dodijeljeno visokih 16 bodova, odnosno 2 kuharske kapice koje su simbol visoke kvalitete hrane prema ovom respektabilnom gastro autoritetu. 

Fotografije Đorđa Stošića na neki način predstavljaju prozor u svijet vrhunske gastronomije i enologije, dvojac koji se prema dobroj staroj istarskoj tradiciji u pravilu nikada ne razdvaja. Kako kaže sam gdin. Stošić, nekada je vinu savršen partner jednostavan zalogaj, a nekada to može biti potpuno originalna kreacija na tanjuru koju čije je uparivanje malo tko mogao zamisliti. Drugim riječima, samo nebo je granica. 

U ovom slučaju može se reći kako je i to zamišljeno nebo bilo nedovoljna granica za vizualne, ali i okusne doživljaje kreativnih tanjura chefa Deniza Zembe uparenih s vrhunskim istarskim vinima koje je precizno oko iskusnog fotografa zabilježilo do najsitnijih detalja, tako da pogledom na fotografiju gotovo pa možete osjetiti mirise i dočarati si te ukusne zalogaje. Nevjerojatna je količina truda, koncentracije i kreativnosti koju Đorđe Stošić ugrađuje u svaku fotografiju kako bi tu enormnu količinu strasti i iskrenih osjećaja prema blagodatima istarskog tla prenio drugima. 

Kako će to izgledati u monografiji ostaje za vidjeti, no ako je suditi po prethodnim radovima gospodina Stošića i fotografijama čijem smo nastanku upravo imali priliku svjedočiti, uvjereni smo kako će to biti još jedan rad na ponos Istre i cijenjene istarske eno-gastro scene. 

Tekst i fotografije: Andrea Pančur