Spoj istarskog virtuoza s kistom i eksperta s fotoaparatom

Đorđa Stošića, poznati akademski umjetnik iz Pule specijaliziran u fotografiji hrane i vina koji svoja djela šalje diljem svijeta
 
Fotografiranje i slikanje hrane sasvim sigurno možemo ubrojiti među najveće izazove kada je umjetničko izražavanje u pitanju. Slično kao kod slikarstva, i kod fotografiranja se počinje gotovo od ničega, pa se postepeno gradi sloj po sloj, fotografija po fotografija, dok se ne dosegne onaj idealan omjer stvarnosti i umjetnosti. 
Jedan od istaknutih hrvatskih stručnjaka u vizualnom dočaravanju hrane je i Đorđe Stošić, koji već ravno pola stoljeća uživa u provociranju emocija svojim slikama i fotografijama. Za njegove radove se može reći kako imaju dušu, a koju tek znatiželjni pogledi mogu na trenutke oživjeti da bi im kazivala što jest, a što nije, svakome drugačije i svakome nešto novo. 
Ono što je posebno kod fotografiranja i slikanja hrane je ta raznolikost uloga u koje umjetnik uskače, od chefa do degustatora, ponekad kao stilista i dizajner, a tek u konačnici u ulogu onoga koji će to savršeno posloženo okruženje zabilježiti na sebi svojstven način. Treba imati taj poseban osjećaj za organizaciju, prostor, pripadajuće predmete i svaki najsitniji detalj u njemu, ali i strpljenje, mirnu ruku te specifičan talent uočavanja i zabilježavanja onoga što drugi ne uspijevaju uopće vidjeti i shvatiti. Na kraju još „samo“ treba imati mogućnost pretakanja tog talenta na nešto što se opet osjetilno može prepoznati u složenijem ili jednostavnijem, ali svakako inovativnijem i kreativnijem izdanju.
Akademski umjetnik
Potrebu kreativnog izražavanja kod našeg akademskog umjetnika Stošića primijetili su još njegovi roditelji, pa je tako već s nepunih sedam godina počeo fotografirati koristeći omiljeni aparat koji je dobio na poklon od oca, te se okušao u prvim potezima kistom. Ta početna strast, koja se i danas vidi u njegovim radovima koji su izrazito cijenjeni u svjetskim okvirima, vodila ga je tada i kroz studentske dane na Zagrebačkoj likovnoj akademiji, a potom i godinu dana i na Sarajevskoj.  
Iako se Đorđe Stošić prvenstveno orijentirao na figurativno slikarstvo, što ga svrstava u odabrano društvo na ovim prostorima, bavi se i fotografiranjem te pisanjem, sviranjem i gotovo svime što mu omogućava kreativnu ekspanziju. 
Pisao je o gastronomiji kojoj posvećuje dosta pažnje, pripremao hranu za hrvatske predsjednike Mesića i Josipovića te razne ambasadore, slikao je i fotografirao za razne brendove, časopise i ugledne kompanije kao što je Yachts, Nautica, Croatia Airlines, Jet Set magazin, a svirao je svojevremeno i u bendu Naturalna Mistika s kojim je obišao čitavu regiju. Ako itko poznaje hranu, vino, more i ljudske emocije, onda je to naš vrsni akademski slikar, fotograf, i još štošta, gospodin Stošić.  
Kombinacija fotografije i slikarstva
Trenutno je Đorđe zaokupljen izdavanjem monografije povodom 25. godišnjice udruge Vinistra, u suradnji s istarskim vinarima. I sam je kako kaže, veliki ljubitelj dobrog vina, od kojeg ne voli odvajati dobru „kužinu“, vodeći se načelom da dobre stvari treba povezati u jednu zaokruženu cjelinu koja će zadovoljiti sva osjetila od okusa i mirisa do pogleda i dodira. 
Ipak svoju dnevnu rutinu ne mijenja puno, pa tako svako prijepodne obično provede kroz slikanje, za njega svojevrsnu igru i zabavu, a njegovi se radovi, što fotografije, što slike, danas mogu pronaći na brojnim lokalnim i međunarodnim izložbama te u privatnim kolekcijama istinskih zaljubljenika u umjetnost diljem svijeta. Ukusi u umjetnosti se razlikuju, i to je sasvim normalno, no ovu toplinu i jednostavnost prikazivanja stvarnosti, koju pružaju radovi istarskog umjetnika Stošića, nešto su što morate svojim očima vidjeti kako bi vjerovali.  
 .
 .
Tekst i fotografija: Andrea Pančur