Stancija Kovačići iznad opatijske rivijere definitivno je pravi raj za gurmane

Kako to izgleda kada se spojiti savršena lokacija i visoka gastronomija, najbolje predočava prava oaza za istinske gurmane, smještena u malom naselju Rukavac, nedaleko od Matulja. Stancija Kovačić pomalo je skrivena od znatiželjnih pogleda, no zato se sa samog imanja protežu senzacionalni pogledi na zelene brežuljke i poznati Park prirode Učka, koji je zbog svoje unikatnosti već dugo nosi status zaštićenog područja.

Za tradicionalno istarsko uređenje prostora, ali i brižnu pripremu vrhunskih specijaliteta i delicija zadužen je Vinko Frlan, vlasnik ove obiteljske stancije, koji je svoje bogato kulinarsko iskustvo odlučio prezentirati prema svojoj vlastitoj viziji fine-dining mjesta, i u tome je itekako uspio. Kako često ističe, pri spravljanju jela koristi isključivo sezonske namirnice te domaće proizvode iz obližnjih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koje svakodnevno obilazi u potrazi za svježim i kvalitetnim sastojcima za svoje gastro kreacije.

Dobra reputacija Stancije Kovačići već duže vrijeme odzvanja gurmanskim krugovima, pa je već pri planiranju posjeta Stanciji faktor ugodnog gastronomskog iznenađenja bio očekivano prisutan, no teško je intenzitet tog iznenađenja i pripadajuće mu uzbuđenje, bilo u teoriji zamisliti. Drugim riječima, sve ono što su osjetila upijala tijekom svakog novog slijeda večere, ne može se samo tako pretpostaviti i imaginarno predočiti, to je nešto čemu se ipak mora u praksi posvjedočiti.

Večera se sastojala od pet sljedova, ne računajući čak dvije vrste deserta, a sve je krenulo s paštetom od pileće jetrice i marmeladom od luka, te salamom od boškarina, a sve to uz svježe pečene kruščiće. Više nego dovoljno da raspameti osjetila i stvori onaj uvodni entuzijazam kad gledaš kako ti za stol stiže svako iduće jelo u nizu. Na redu je potom bio njok punjen skutom na zelenoj leći i zarebrnik u prošeku, onda su uslijedili savršeno mekani sporo kuhani bikovi obrazi s kiselim kapuzom i pireom od čičoke, pa biftek “Kovačići” s pancetom u vučenom tijestu zapečeni sa sirom i brunoise od tikve. Sve to začinili smo odličnim Damjanić vinima koje smo sami odabrali, a tek što su oni prvi dojmovi svih tih ukusnih zalogaja malo popustili, stigao je desert, odnosno deserti. Odlična krema od griza sa narančom i tiramisu u čaši s kremom od maruna, koji je unatoč već punim želucima, posebno iznenadio.Vrhunski zalogaji se mogu naći u kuhinjama diljem svijeta, no ovakva kombinacija savršene usluge, predivnog ambijenta i okruženja, malo koji ugostiteljski objekt pruža. Uz pripremu jedne ovakve večere od pet sljedova, chef-patron Vinko našao je vremena i podružiti se s gostima, što uvijek daje jedan poseban šarm svakom dobrom restoranu.

Već kad misliš da cijela ova priča oko Stancije Kovačići ne može biti bolja, u neformalnom razgovoru s ljubaznim osobljem doznajemo kako su nedavno ovdje organizirali i humanitarnu akciju članova Facebook grupe „Klopa i cuga u Rijeci i okolici“ pri čemu je Stancija trećinu svojih prihoda te večeri donirala Socijalnoj samoposluzi u Rijeci, koja pak brine o građanima slabijeg imovinskog statusa. I tako te u istoj večeri ispune razne pozitivne emocije, od onih temeljnih ljudskih, do onih hedonističkih i nadljudskih. Za svaku pohvalu, i za ponovnu posjetu.

 

Tekst : Andrea Pančur

Fotografije : Andrea Pančur, Đorđe Stošić