Stancija Meneghetti ugostila najbolju hrvatsku vinariju Benvenuti

Vinski putevi ovoga vikenda naveli su nas u Bale, nedaleko od Rovinja, gdje je u idiličnom okruženju smještena Stancija Meneghetti, koja broji mnoge svjetske nagrade kako za hotel, tako i za maslinova ulja i vina. Prilika koja nas je odvela do ove skrivene oaze istarske idile, je još jedna u nizu ekskluzivnih večeri u Stanciji koju Meneghetti organizira u suradnji s ostalim istarskim vinarima. Ovoga puta spektakularnim gastronomskim kreacijama dodatni štih, uz vrhunska vina iz Meneghetti podruma, dala su i odlična vina iz Benvenuti vinarije, koja je proglašena vinarijom godine 2017.

I ranije su se na ovom predivnom imanju odvijale slične eno-gastro večeri u koje je Meneghetti uključio i ostale kolege vinare. Sve je kako ističu, u svrhu promocije kvalitete i širenja dobrog glasa istarskih vina te profiliranja Istre kao elitne gurmanske destinacije, stoga je važno da lokalni vinari međusobno surađuju. Ovakve večeri njegovanja vinske i gastro kulture, do sada su se pokazale kao pun pogodak gdje se zaista pokazao i veliki interes svih gostiju prekrasne Stancije Meneghetti, čiji su kapaciteti gotovo puni. Kako i ne bi bili, kada boravak na stanciji pruža jedan sasvim drugačiji, reklo bi se, potpuniji doživljaj Istre – od njezine kulture i tradicije do kuhinje i autohtonih proizvoda, na skroz moderan i inovativan način. Barem smo takav dojam stekli ovoga vikenda uživajući u jednoj zaista savršenoj večeri na svjetskoj razini.

Odmah po dolasku dočekao nas je glavni sommelier Stancije Meneghetti, Ivan Dušić, koji je za piće dobrodošlice odabrao odličan pjenušac Meneghetti Classic iz 2015, a kojega su pak popratili mali ukusni zalogaji, tek toliko da istaknu teksturu i aromatičnost pjenušca. Vinariju Benvenuti predstavljao je Alberto Benvenuti, čija su vina osvajala zlato i platinum na pestižnim svjetskim natjecanjima kao što je Decanter i IWC. Alberto je gostima predočio vinsku filozofiju svoga podruma i 70 godina dugu obiteljsku tradiciju proizvodnje vina, te ukratko upoznao prisutne s izborom vina, a sve to uz degustaciju mlade Benvenuti Malvazije 2017. koja je sve očarala bogatstvom voćnih i cvjetnih aroma.

Na redu je potom bila večera u pet sljedova koju su pripremili iskusni chefovi Danijela Pifar i Bojan Vuković. Svaki je zalogaj bio priča za sebe, od vizualne prezentacije na tanjuru do savršeno balansiranog okusa na nepcu. Profesionalno osoblje nenametljivo nas je provelo kroz svaki slijed večere, popraćen jednim od odabranih Meneghetti i Benvenuti vina. Svakom detalju na tanjuru vidljivo je bila posvećena velika pažnja, baš kao i samom odabiru vina.

Uz biftek s tapiokom, avokadom i lardom poslužena je vrhunska Meneghetti Malvazija 2016., nevjerojatno ukusni tortellini s čičokom i svježim tartufom odlično je ispratila odležana malvazija Benvenuti Anno Domino 2015 koja je osvojila trofej za najbolje vino u kategoriji i zlatnu medalju na International Wine Challenge-u. Goveđi obrazi s kremom od slanutka i baby povrćem fantastično su sljubljeni s Benvenuti Teranom, također iz berbe 2015. Uistinu spektakularno finale osigurao je desert, i to mousse od tamne čokolade i maslinovog ulja s kremom od bijele čokolade, prahom od maslinovog ulja i svježim tartufima, a koji je poslužen uz posebni San Salvatore Teran 2011. kojeg više ni nema u prodaji a ovom prilikom nam ga je Alberto izvadio iz arhive.

Sve pohvale za spektakularan spoj hrane i vina idu stručnom i ljubaznom osoblju, od sommeliera do kuhara i pomoćnog osoblja koji su zajedno stvorili jedno ugodno i pristupačno ozračje, ali i direktorice Stancije Meneghetti, Suzane Vrtičević Tice koja daje svaki dio sebe kako bi sve ispalo savršeno. Upravo kombinacija takvog stručnog tima i idealne lokacije s autohtonim proizvodima i dugogodišnjim iskustvom u pružanju gastronomskih užitaka, ono je što svrstava Stanciju Meneghetti u sam vrh hrvatskog gastro-turizma. Najbolje od svega je to što, kao što se već dalo naslutiti, ova večer neće biti jedina takva, jer je već u planovima nova ekskluzivna večera u suradnji Stancije Meneghetti s renomiranim vinarijama Kozlović i Matošević, koju s nestrpljenjem očekujemo.

Tekst: Andrea Pančur

Fotografije: Andrea Pančur i Saša Miljević