The Institute of Masters of Wine objavio imena novih vinskih autoriteta ali među njima još nema hrvatskog ekperta

Titula Master of Wine smatra se najvišim stručnim dostignućem u svijetu vina i samo rijetki uspiju doći do ovog zahtjevnog programa, a još manji broj njih ga uspije i završiti

Renomirana svjetska vinska organizacija The Institute of Masters of Wine, sa sjedištem u Londonu, objavila je imena 14 novih vinskih eksperata koji su prošli rigorozno testiranje kako bi se uspeli na jednu od najviših mogućih kvalifikacijskih stepenica kada govorimo o vinu. Većina novih MW stručnjaka dolazi iz Velike Britanije i SAD-a, po dvije laskave titule idu u Španjolsku i Norvešku te jedna u Hong Kong.

 Najbolji od najboljih

Master of Wine sasvim sigurno je najkompleksniji ispit znanja o vinu koji podrazumijeva poznavanje vina od A do Ž. Samo kako bi se prijavili za ovu vrijednu kvalifikaciju potrebno je imati barem tri godine radnog iskustva u vinskom sektoru te prethodno stečenu WSET (Wine and Spirit Education Trust) diplomu, sveučilišnu diplomu iz područja vina ili pak položen visoki stupanj sommelierstva. U konačnici trebate još priložiti preporuku jednog od MW-a ili drugog visoko kvalificiranog poznavatelja vina te položiti prijemni ispit koji se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela kako bi se jasno utvrdilo posjedujete li sva potrebna predznanja kako bi uopće krenuli ovim vinskim putevima kojima samo rijetki uspiju kročiti.

Čak i ako ispunjavate sve gore navedene preduvjete postati Master of Wine nije nimalo jednostavno, štoviše to što se samo 369 vrhunskih poznavatelja vina u cijelom svijetu može pohvaliti ovom prestižnom titulom govori dovoljno o tome koliku količinu znanja, truda i iskustva je potrebno ugraditi kako bi postali najbolji od najboljih kada je riječ o vinu. Studij Masters of Wine opsežan je i dugotrajan program koji se odvija u dvije faze, a u konačnici zahtjeva polaganje tri velika ispita – teorijski, praktični i pisanje vlastitog znanstvenog rada. Tek kada sve to savladate i položite moći ćete se okititi Master of Wine diplomom i titulom. U prijevodu, ako se ne planirate u potpunosti posvetiti istraživanju vinskog svijeta i sadržaja s ciljem učenja i upijanja znanja onda možete zaboraviti na MW članstvo.

 Hrvatska još nije na MW popisu

Trenutno se 29 zemalja svijeta može pohvaliti kako ima MW predstavnika, a još se čeka trenutak kada ćemo i mi imati svog apsolutnog vinskog profesionalca ovog nivoa pred kojim će drhtati svi koji se bave vinom. Iako Hrvatska nema svog službenog predstavnika u ovom visokom vinskom društvu, s oduševljenjem je dočekana prošlogodišnja vijest kako je The Institute of Masters of Wine, vrhovni svjetski vinski autoritet, proglasio Ivana Barbića, porijeklom Hrvata koji živi u radi u Švicarskoj, novim i jedinim Master of Wine predstavnikom u ovom dijelu Europe.

Unatoč tome što nemamo svog službenog MW zastupnika, na domaćoj je vinskoj sceni također vidljiv znatan napredak i pojačan interes za edukacijama u području vina. WSET program je tek prije nekoliko godina omogućen i na našim prostorima, studiji vinarstva i srodnih područja redovno su popunjeni, tečajevi Hrvatskog sommelier kluba sve su popularniji, a razne radionice, degustacije i edukacije privlače sve veći broj znatiželjnih vinoljubaca. Uz vrhunska vina koja proizvodimo i već postojeće vinske stručnjake vjerojatno je samo pitanje vremena kada će i u našu zemlju stići potvrda Masters of Wine instituta.

Tekst : Andrea Pančur

Fotografija: Arhiv A. Pančur