U stanciji Meneghetti predstavljeni ekskluzivni talijanski i francuski sirevi iz Selecta ponude

Stancija Meneghetti, smještena u Balama, nedaleko od Rovinja, svoju napornim radom stečenu reputaciju idiličnog imanja svako malo iznova potvrdi i podigne na stepenicu više, što brojnim nagradama i priznanjima, što organizacijom raznih vrhunskih gastro-enoloških događanja.

Jedno od takvih događanja je i nedavno organizirana prezentacija visokokvalitetnih talijanskih i francuskih sireva koju su održali distributeri iz tvrtke Selecta, a koja već dugi niz godina nudi svojim kupcima samo najbolje proizvode, i to samo od biranih proizvođača. Selecta tako nudi meso i mesne proizvode, žitarice, rižu, začine, povrće, sireve, te razne druge namirnice i proizvode iz više od 10 zemalja diljem svijeta, a osobito su usmjereni opskrbljivanju kuhinja vrhunskih chefova.

Za predstavljanje ovih ekskluzivnih sireva tražila se jednako posebna lokacija, a Stancija Meneghetti pokazala se kao idealno mjesto za to. Okružena nepreglednim vinogradima i maslinicima, koji s jedne strane predstavljaju izvor autohtonih prirodnih proizvoda, a s druge kao da prkose zakonima prirode i okreću se modernoj definiciji harmonije tim naoko perfektno poredanim trsovima vinove loze i stablima masline, Meneghetti imanje odaje dojam upravo mjesta gdje se može uživati u nesvakidašnjim i netipičnim gastronomskim iskustvima. Tim više jer se u sklopu imanja nalazi i gourmet restoran poznat po iskusnim chefovima Bojanu Vukoviću i Danijeli Pifar koji su pak zaduženi za spravljanje ukusnih zalogaja tradicionalnih istarskih specijaliteta, te vinarija Meneghetti čuvena po svojoj iznimnoj vinskoj kolekciji.  

Uz vlasnika Stancije Miroslava Plišu te direktoricu hotela Meneghetti Suzanu Vrtičević Tica, ovom posebnom gastro-eventu prisustvovao je i istaknuti talijanski stručnjak za sireve i jedan od rijetkih koji nose prestižnu „formaggiao“ titulu, a riječ je o Enricu Panzarasi čiji je dolazak u Istru organizirao ekskluzivni zastupnik Selecte za Hrvatsku, Gorazd Čuk. Panzarasa je osnivač Terra Ferme izdavačke kuće, ali i autor brojnih članaka i publikacija o hrani i vinu, a ovom prilikom u Stanciji Meneghetti potrudio se jedan dio svog bogatog znanja o sirevima, njihovoj proizvodnji i samoj degustaciji, prenijeti na posjetitelje. 

Selecta, kako je istaknuo i Enrico Panzarasa, nudi samo ručno izrađene sireve iza čije kvalitete stoji pomni odabir punomasnog mlijeka, začina, ali veliko iskustvo poznatih majstora kada je u pitanu zrenje i čuvanje sireva. Od talijanskih sireva u ponudi Selecte mogu se primjerice pronaći kravlji sirevi  Provolone del Monaco, Bettelmatt d’alpeggio i Blu del Monteviso, te razne vrste ovčjih i kozjih sireva, dok iz francuskih regija dolaze pak sirevi poznatog majstora sirara Roberta Bedota poput Briea s plemenitom plijeni i ovčjeg Roquefort sira s plavom plijesni, te brojni drugi.

Gosti, odreda respektabilni istarski poduzetnici i ugostitelji, imali su tako priliku uživati u degustaciji ponajboljih europskih sireva, ali i steći dojam kvalitete proizvoda koju nudi Selecta, te kušati pet vrhunskih sljedova sljubljenih sa sirevima. 

Kako dobar sirni zalogaj nikako ne može proći bez gutljaja dobre vinske kapljice, s ovim elitnim sirevima odlično su sljubljivana razna kvalitetna vina iz Meneghetti podruma, pa je tako ova večer u Stanciji Meneghetti pružila još jedan potpun doživljaj visoke gastronomije.

Tekst i fotografije: Andrea Pančur