Udruga WoW u istraživanju nekih od najboljih autohtonih proizvoda koje Istra ima za ponuditi!

Ljubav prema vinima vrhunske kvalitete ponovo je okupila članice udruge Women on Wine i to ovoga puta u jednom od mjesta koje bez sumnje nudi neka od najboljih hrvatskih domaćih proizvoda  – Istri!

 

Udruga WoW, koja će uskoro proslaviti impresivnih devet godina postojanja, i dalje na jednom mjestu okuplja mnoge stručnjakinje i prave ljubiteljice autohtonih hrvatskih proizvoda. Svojim radom nastojimo promovirati ono najbolje što domaća proizvodnja ima za ponuditi, a za pronalaženje toga ne postoji bolji način od druženja s proizvođačima. Za razmjenu iskustva, istraživanje i degustiranje lokalnih proizvoda, ovoga smo puta izabrale prekrasan Buzet.

 

Prva postaja – destilerija Aura

 

Svi koji su ikada istraživali ponudu ekskluzivnih tradicionalnih proizvoda, morali su naići na destileriju Aura. Kako zapravo može biti na izletu koji počinje srdačnom dobrodošlicom poduzetnika Mišela Sirotića i atmosferom koju se može iskusiti samo u Istri? Uz čašicu njihovog poznatog Teranina, saznali smo mnogo o proizvodnji i već ionako poznatoj ponudi od čak 22 vrste rakija. Primjerice, jeste li znali da u poznatu istarsku Bisku idu isključivo listovi imele ali ne i bobice, te da je Hrvatska jedina država koja proizvodi Bisku i da toj proizvodnji veliki dio doprinosi upravo destilerija Aura? Imali smo priliku probati i Aurin Karbun gin za koji je na prvoj Hrvatskoj gin konvenciji osvojio zlatnu medalju i pozicionirao se ispred poznatih svjetskih brendova kao što su Monkey, Hendrick’s i Bombay. Iako o ovoj destileriji većina domaćeg stanovništva zna sve, iskusiti i prošetati tim podrumima i kušaonicom potpuno je novi doživljaj.

 

Što stoji iza proizvodnje nagrađivanih maslinovih ulja?

U stvaranju vrhunskog proizvoda uvijek presuđuju nijanse, ali temelj je svakako znanje i iskustvo. Jedan od najpoznatijih istarskih maslinara i vinara, Klaudijo Ipša, u tu kombinaciju dodaje još jednu ključnu stavku – dobru berbu!

Upravo je njihovo maslinovo ulje ocijenjeno s 97 od 100 bodova u prestižnom vodiču Flos Olei i među najboljim je plasiranim istarskim uljima u domaćoj i svjetskoj konkurenciji. Degustirajući dvije sorte Leccino i Frantoio mogli smo primjetiti da su ove godine ulja nešto laganija i voćnija zahvaljujući dobroj godini. Uz degustaciju maslinovih ulja imali smo prilike i degustirati macerirana vina iz njihove ponude, od Malvazije 2015., Pinot Sivi 2016., Merlota a poseban je užitak bio probati vino Santa Elena koje predstavlja kompleksnu kupažu sorte refošk i merlot.  

 

Prije večere – potraga za tartufima!

 

Motovunska šuma, doista je s razlogom jedna od čestih preporuka svima koji se nađu u Istri. Mi smo se umjesto šetnje odlučile na vožnju vlakićem do šume gdje smo u pratnji tartufara i njegovih vjernih pasa krenuli u potragu za tartufima. Super je osjećaj izaći u prirodu i doista pronaći te toliko dragocjene tartufe. A nakon toga, super je osjećaj uživati i u lokalnoj kuhinji. U konobi Dorjana u Livadama pripremili su nam domaću tjesteninu s gljivama, zatim istarske kobasica, ombolo i kupus, te neodoljivi slatki desert sa smokvama. Naše druženje u Istri možda najbolje opisuje činjenica da smo se već na putu kući dogovorili da nam ovo svakako nije zadnje putovanje WOW-ica u Istru.

Tekst i fotografija: Andrea Pančur