Women on Wine organizirale druženje u francuskom stilu

Više od 23 članica udruge WoW koja promovira domaća vina, potegnulo je iz gotovo svih krajeva Hrvatske kako bi se nakon ljetne stanke ponovno ujedinile oko omiljenog sadržaja u čaši s nožicom

Rijeka, grad koji je možda najbolje opisati kao epicentar kulturalne raznolikosti i alternative, a u koji se odlično uklapa obiteljski bistro La Rose, pružio je savršen ugođaj za druženje članica udruge Women on Wine koja već nekoliko godina djeluje diljem Hrvatske kao glavna predstavnica i promotorica ženske vinske scene na našim prostorima.

U prekrasno dizajniranom malom francuskom bistrou u samom središtu grada dočekala nas je ljubazna Suzana, vlasnica ovog romantičnog vintage lokala, kojoj idu sve pohvale za pravi domaćinski i prijateljski prijem, kao i za sve ugodne trenutke provedene u La Rose bistrou. Inače, bistro je specijaliziran za razna jela mediteranske, ali i originalne francuske kuhinje koja se temelje na domaćim namirnicama. Vrhunska jela uz note francuskih šansona, zapanjujući interijer i toplu, prijateljsku uslugu koja sve to perfektno zaokružuje u jednu cjelinu, nešto je što svatko mora doživjeti za sebe.

Već nakon par razmijenjenih riječi i srdačnih zagrljaja kolegica iz udruge, sve je bilo spremno za još jednu večer dobrog druženja i malih ženskih vinskih razgovora uz vina francuskog naziva, ali istarskog porijekla te ukusne specijalitete kuće La Rose, što se već dalo naslutiti po zanimljivim mirisima koji su dopirali iz kuhinje. Domaćica Suzana otkrila nam je sve čari i male tajne primamljivog menija kojega su za nas pripremili počevši od Quiche klasičnog francuskog jela, zatim odlične juhe od luka, pa sve do toliko sočnih pačjih prsa sa šljivama i domaćim njokima i poznatog francuskog deserta tarte tatin-a sa sladoledom koji je, kako se pokazalo, oduševio baš svaku od nas i na površinu izvukao uobičajena pitanja o receptu.

Ono što je svakako privuklo najveću pažnju nas WoW-ica su vina neobičnog, ali primamljivog bouqueta koja dolaze iz vinarije Domaine Koquelicot, francuskog šarma, dobivena od grožđa uzgojenog na istarskim vinogradima. Bračni par Olivier i Jacqueline svoja su poznanstva i iskustva u vinarskom poslu stečena u renomiranim francuskim vinskim krugovima iskoristili kako bi u Gračišću, malom istarskom mjestu nedaleko od Pazina, pokrenuli vlastitu proizvodnju vina cijenjenog francuskog štiha. Upravo nam je Jacqueline predstavila neka od najboljih butelja iz njihovog podruma krenuvši od ugodne i pitke istarske malvazije Fugaz 2015, te uzbudljive mješavine chardonnaya iz istočnog i zapadnog dijela Istre Bela igra, zatim Santa Chiara kupaža chardonnay i malvazije. Od crvenih butelja imali smo priliku kušati kupažu Merlota, Cabernet Sauvignona i Terana te za kraj uz desert idealno se uklopio pjenušac Luna, koji je osvojio brončanu medalju na Decanteru.

Bilo je zanimljivo doživjeti uistinu posebno iskustvo sljubljivanja autentičnih francuskih delicija bistroa La Rose s kvalitetnim francusko-istarskim Domaine Koquelicot vinima i prepuštanju skladno posloženih okusa i aroma koji su se izmjenjivali između sljedova. U odličnom raspoloženju i veseloj atmosferi do samoga kraja, uz neskrivene izraze zadovoljstva, privedeno je tako kraju još jedno okupljanje vinskih obožavateljica, a s obzirom na to kako vrijeme dozrijevanja grožđa i proizvodnje vina tek počinje, ovakva će se ugodna druženja uz vrhunske vinske kapljice zasigurno brzo ponoviti.

Tekst i fotografije: Andra Pančur