DARUJEMO 3 butelje vina Ivan Dolac

U suradnji s tvrtkom Badel 1862 i vinarijom Svirče darujemo 3 čitatelja/ice s po 1 buteljom vina Ivan Dolac.

Kratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu
U subjektu navedite: MDAR2
a u tekstu: vaše ime i adresa         vaš razlog
Šaljite na mail: nagradni.izazov@gmail.com

Posjetite našu facebook stranicu Časopis Menu i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 1. studenoga
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 2. studenoga
Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: nagradni.izazov@gmail.com

SvirčeNa Hvaru, otoku s najviše sunčanih dana, smještena je Vinarija Svirče. Tradicija uzgoja vinove loze datira još iz antičkih vremena. Trud hvarskih vinogradara i pogodna klima donose nam tipično mediteranski tip vina od autohtone hrvatske sorte Plavac mali. Ivan Dolac jedno je od najcjenjenijih vina sorte Plavac mali, i prvi hrvatski plavac koji nosi oznaku ekološkog proizvoda.

HvarPoložaj Ivan Dolac nalazi se na južnoj strani otoka gdje se loza uzgaja u ekološkim uvjetima, bez uporabe mineralnih gnojiva i pesticida. Gnojidba se provodi isključivo organskim gnojivima, a zaštita je ograničena na tradicionalna bakrena, odnosno sumporna sredstva. Radi se o strogo ograničenim južnim ekspozicijama vinograda nagnutosti terena do 70%, a položaji se uzdižu do 350 metara nadmorske visine čime se dobiva pozitivan efekt takozvane trostruke insolacije (izravno od sunca, refleksija od mora i kamena) koji utječe na iznimnu kvalitetu grožđa kao sirovine za proizvodnju vrhunskog vina.

Ivan Dolac vrhunsko je crno vino proizvedeno iz autohtone dalmatinske sorte Plavac mali. Grožđe se bere isključivo ručno na lokalitetu Ivan Dolac na osunčanim nepristupačnim južnim padinama otoka Hvara. Ovo jako ‘muško’ vino tamne je rubinske boje i karakterističnog sortnog okusa i mirisa.
To je prvi hrvatski plavac s eko oznakom koja predstavlja potvrdu ekološkog uzgoja i proizvodnje.

Poslužuje se, ohlađeno na 18 °C, uz morske specijalitete, plemenitu ribu na žaru i rakove, te uz tamna pečena mesa i divljač.