DARUJEMO 5 butelja Muškata CUJ

U suradnji s vinarijom Kraljević, 5 čitatelja darujemo s po 1 buteljom CUJ muškata špekula.

Kratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu
U subjektu navedite: MDAR2
a u tekstu: vaše ime i adresa         vaš razlog
Šaljite na mail: nagradni.izazov@gmail.com

Posjetite našu facebook stranicu Časopis Menu i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 27. travnja
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 28. travnja
Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: nagradni.izazov@gmail.com

CujO vinima CUJ:

Ime Kraljević – CUJ temelji se na obiteljskoj tradiciji proizvodnje grožđa, vina i maslinovog ulja još od 15. stoljeća. Kraljević kao ime obitelji, a CUJ u čast djedu koji je sadašnje vinograde posadio i odnjegovao. CUJ je bio njegov nadimak pošto je po tamošnjem dijalektu uvijek govorio: CUJ, Cuj da ti rečem (čuj, da ti kažem).

U Farnažinama u okolici Umaga 2006. godine sagrađeni su novi podrum i uljara te time stvoreni uvjeti za širenje proizvodnje i tržišta u Hrvatskoj i izvan nje.

Najnovija tehnologija i oprema omogućuju enologu i vlasniku Danijelu Kraljeviću, da svoje ideje i znanje o vinu pretvori u moderne proizvode, koje prepoznaju ljubitelji dobre kapljice ali i tradicionalnih izvornih okusa autohtonih sorata (malvazija, muškat i teran). Upravo su mu te sorte kod svake nove berbe ispiracija i izazov. Vama samo preostaje da se upustite… u avanturu upoznavanja Istarskog terroira i otkrijte ono što se na internetu ne može opisati!

MALVAZIJA ISTARSKA CUJ nastaje sljubljivanjem tri malvazije s različitih vrsta zemlje i položaja. To su,već iz davnina, poznati položaji sjeverozapadne Istre, koji počinju s južnih brežuljaka okolice Buja, okrznu Brtoniglu i spuštaju se do crvene zemlje Umaške obale. Bijela zemlja s položaja Sv. Lucija kraj Buja daje mekoću i harmoničnost, crvena zemlja položaja Vela Boška kraj Umaga vinu daje intenzitet i snagu kao karakter vinogradara koji je obrađuje, dok crna zemlja sa položaja Bon Marcesse daje malvaziji punoću i strukturu. Miješanjem kromatizma tih malvazija nastaje MALVAZIJA CUJ cvijetno-voćnog mirisa s naglaskom na bijelo cvijeće i cvijeće agruma, nježnog i harmoničnog okusa bogatog mineralima koja korijen loza cijedi iz fliša bijele zemlje i mineralne crvenice.

BAŠTINA je vino također dobiveno iz grožđa sorte malvazija selekcijom najzdravljih grozdova. Da bi grožđe darovalo vinu svu svoju kompleksnost na ovo je vino izvršena produžena maceracija od 15 dana s učestalom aeracijom bez ikakvog korištenja sumpora. Tako dobiveno vino odloženo je u velikim drvenim sudovima gdje se najmanje godinu dana na vlastitim kvascima (sur lie metoda) razvijalo u ono vino koje vam se  danas nudi za stolom. To je vino kompleksnog mirisa koje podsjeća na suho koštuničavo voće i začine dok suhi okus fino čisti nepce i poziva drugu čašu.

ROSE vino mješavina je 70% terana, 20% merlota i 10% hrvatice. Vino je ljepe boje, a dok ga pijete, osjećaju se tipični mirisi za jedan dobar teran – blagi mirisi ljubice i ruža. U ustima se miješa svježina koju daje teran i mekoća koja dolazi od merlota, a jedna pomalo zaboravljena sorta – hrvatica daje svoju nježnu notu na završetku.

TERAN grožđe za ovo vino dolazi s jednog od najboljih položaja u okolici Umaga, Bosco grande ili u prijevodu Velika šuma. Tipičnost sorte odlika je ovog vina, a to su cvjetni i travnati mirisi koji već na nosu daju naslutiti sviježinu u ustima. Za uživati sa crvenim mesom sa žara uz dodatak ružmarina, rige ili neke druge mediteranske trave.

VELA BOŠKA vinogradi ovog merlota ove su godine slavili 35. rođendan. To su loze u dubokoj crvenici koje svojim malim prinosima daju vrhunsku sirovinu za proizvodnju jednog vina intenzivog mirisa na šumsko voće ali nježnog okusa da bi se i samo moglo piti bez sljubljivanja, na nekoj ljepoj terasi po mogućnosti u ugodnome društvu.

ŠPEKULA još jedan biser istarskog sortimenta – muškat. Polusuhi okus se najharmoničnije spaja s primarnim mirisnim aromama te sorte koji podsjećaju na baziliko (bosiljak) i cvijet bagrema. Važno!!! Za dame djeluje kao afrodizjak.