Darujemo 5 butelja vina Maximo iz Kutjevačkog podruma

U suradnji s tvrtkom Kutjevo d.d. darujemo 5 čitatelja s po 1 buteljom vina Maximo Bianco.

Kratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu
U subjektu navedite: MDAR2
a u tekstu: vaše ime i adresa         vaš razlog
Šaljite na mail: nagradni.izazov@gmail.com

Kutjevo-MaximoPosjetite našu facebook stranicu Časopis Menu i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 8. veljače

Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 9. veljače

Za dodatne upute i obavijesti obratite se na:

nagradni.izazov@gmail.com

Maximo Brut

Kutjevački podrum jedan je od najstarijih u jugoistočnoj Europi, sagrađen davne 1232. godine. Kroz stoljeća predanog rada tu su se razvili strast i znanje koji su omogućili proizvodnju poznatih vina od kojih je sorta graševina danas simbol hrvatske vinske kulture.

Ovaj prirodan pjenušac nastao je metodom champenoise od kutjevačke graševina. Brižljivo pripreman, raskošnog je okusa i mirisa. Pun je u ustima, finih sitnih svježih perlica, koje duže izviru i usklađuju neprovreli slador, brut kategorije. Mirisi koje otpušta podsjećaju na dozrelu jabuku i citrusne note, diskretne i atraktivne cvjetne komponente s notama bagrema.

Uz cijelu liniju Maximo vezuju se vina za iznimno uživanje, tako da se pjenušac Maximo Brut može poslužiti i kao afrodizijak. To nam također potvrđuje i stara legenda koja govori o burnoj ljubavi vojskovođe baruna Franje Trenka i Marije Terezije, carice iz Beča, koje je jedan vinski afrodizijak raspametio u starom Kutjevačkom podrumu. Kako kaže legenda iz 18. stoljeća, kameni stol koji se nalazi u podrumu bilježi brojne ljubavne okršaje spomenutih aktera. Kako niti recke koje nose brand Maximo nisu slučajne, može se potvrditi time što su barun Franjo Trenk i carica iz Beča na zidu bilježili recke svojih ljubavnih okršaja tog fatalnog susreta. Nakon toga legenda kaže da stol prenosi ljubavnu energiju i na brojne posjetitelje koji ga dotaknu i zamisle ljubavnu želju, koja se ubrzo nakon toga ostvaruje.

Dok se posjetitelji sami ne uvjere u istinitost ove legende, dotada mogu uživati u Maximo Brutu kao raskošnom aperitivu, uz plodove mora, sir brie, a zbog svoje snage i uz lakše slastice. Uz jelo ili potpuno sam, Maximo Brut pruža osvježenje i veliko uživanje.

Kutjevo-logoTajna njegove posebnosti skriva se u posebnoj tehnici proizvodnje te vremenu odležavanja koje je također bitan faktor. Druga fermentacija u boci traje devet mjeseci na temperaturi 13-15 stupnjeva Celziusa, koja se polagano odvija tako da mjehurići prožmu sve pore tekućine. Boce su položene nagnuto na čep, te se šampanjski kvasci talože u grlo boce koje se svaki dan okreću (remuaž), kako bi se kvasci svugdje rasporedili i stvorili perlice u cijeloj boci. Vrh boce se naknadno zamrzava te nakon nekog vremena otvara i dodaje ekspedicioni liker iz ledene berbe graševine, jako bogatog okusa i mirisa (degoržacija). Čepi se trajnim čepom i nakon toga još tri mjeseca odležava u bocama kako bi se u potpunosti harmonizirali svi okusi i mirisi.

Ni bolji poznavatelji prilika u domaćem svijetu pjenušaca ovakvu snagu mirisa i okusa nisu očekivali, ali Kutjevo ostaje Kutjevo, dosljedno prestižnoj kvaliteti već dugi niz godina što dokazuje srebrena medalja s Effervescents du Monde iz Francuske gdje je Maximo Brut jedini pjenušac iz Hrvatske koji je osvojio tako vrijednu nagradu.

Karakteristike:
Boja: žuta s brojnim sitnim prirodnim perlicama (mjehurićima)
Serviranje: ohlađen na 6 °C,  iz manjih uskih čaša.
Neprovreli slador G/L: 9 gr./l oznake brut
Tlak CO2: 6 bara/na 20 °C.

Kutjevo-Maximo-NeroMaximo Nero

Maximo Nero je kupaža Cabernet sauvignona, Merlota i Syraha.

Miris je bogat aromom tamnog bobičastog voća, crnog ribizla, borovnice, šljive i trešnje, nenametljivih tanina hrastove barrique bačvice, idealno kao nježna i mirisna utjeha. Okus je skladan, postojan , svjež i sočan, koji budi svu snagu, a ljubavnu ne isključuje stvarajući nove Casanove i pisce novog modernog Decamerona.

Poslužiti na 20°C uz snažna tamna mesa poput četvoronožne divljači i tvrde aromatične dozrele sireve.

Kutjevo-Maximo BiancoMaximo Bianco
Maximo Bianco je spoj svježeg Sauvignon blanca i dozrelijeg Traminca.

Mirisno je ugodno i bogato, sa slatkastim notama cvijeća i nježnim nijansama livadnog meda, mirisna raskoš s kojom zaslužujemo razmaziti svoja osjetila. Okus je pun i krepak, blage slatkosti, koja zove na još uživanja da zasladite svoj dan i nasmiješite se suncu i životu…

Poslužiti na temperaturi od 8-10°C, uz hladne nareske, predjela i jela od bijelog mesa, srednje dozrele sireve, tjestenine, te uz plodove mora i bijelu ribu.

Opširnije na: www.kutjevo.com i facebook stranici