Darujemo knjigu: Emil Andreev – Staklena rijeka

U suradnji s izdavačkom kućom VBZ, časopis i portal Menu čitateljima daruje 3 primjerka knjige Emila Andreeva ‘Staklena rijeka’.

Emil Andreev-Staklena rijekaKratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu

U subjektu navedite: MDAR1
a u tekstu: vaše ime i adresa         vaš razlog

Šaljite na mail: nagradni.izazov@gmail.com

Posjetite facebook stranicu Časopis Menu i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 5. srpnja

Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 6. srpnja

Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: nagradni.izazov@gmail.com

Emil Andreev jedno je od najvećih imena suvremene bugarske književnosti. Autor je nekoliko zbirki kratkih priča, romana i drama. Njegov romaneskni prvijenac ‘Staklena rijeka’ (2004.) dobitnik je nagrade Zaklade Vik za najbolji bugarski roman godine, kao i nagrade čitatelja u istoj kategoriji, te je još uvijek jedan od najprodavanijih romana u Bugarskoj.

Što se krije iza slova N i D uklesanih u temelje pravoslavne crkve u napuštenom bugarskom selu Gradište? Tko su i što predstavljaju kamene figure zagonetnih čovječuljaka na njezinim vanjskim zidovima i čiji duh u njoj još uvijek lebdi?

S tim će se pitanjima susresti mlada Francuskinja, diplomantica povijesti religija na Pariškom sveučilištu, Helene Thibault, nakon što stigne u Bugarsku kako bi istraživala tragove kasnog bogumilstva. Ondje Helene susreće grupu bugarskih studenata koji restauriraju crkvu pod vodstvom iskusnog profesora Stefana Metodijeva. Nakon što se smjestila u kuću bake Monke, gdje živi i mlada umjetnica Marica, Helene upoznaje zagonetnog Viktora Markova, ‘pisca s mnogo iskustva i bogatom općom kulturom’. Istodobno, u selu se počinju zbivati neobične stvari koje ih sve zajedno uvlače u nepredvidljiv niz događaja koji oduzima dah. Snovi i legende oko stare pravoslavne crkve spajaju se u jedno užasavajuće dvodnevno putovanje zemaljskim paklom ljubavi i strasti.

U bugarskoj književnosti ne postoji mnogo romana koje navečer uzimaš i ne ispuštaš ih dok ih ne pročitaš! ‘Staklena rijeka’ jedan je od njih. Emil Andreev pripovijeda majstorski i gradi estetiku užasa, napetosti i zagonetke. Roman je avanturistički i gotički – i jako bugarski.
dr. Galja Simeonova Konah,
Jagiellonsko sveučilište u Krakovu, Poljska