Darujemo knjigu: Jeffrey Eugenides – Bračni zaplet

U suradnji s izdavačkom kućom VBZ, časopis i portal Menu daruje 3 primjerka knjige  Jeffrey Eugenides – ‘Bračni zaplet’.

Kratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu

U subjektu navedite: MDAR1
a u tekstu: vaše ime i adresa         vaš razlog

Šaljite na mail: nagradni.izazov@gmail.com

Posjetite facebook stranicu Časopis Menu i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 31. kolovoza
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 1. rujna
Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: nagradni.izazov@gmail.com

Jeffrey Eugenides - Bračni zapletRane su osamdesete. U kafićima Sveučilišta Brown pametni klinci čitaju Barthesa, Ecca, Derridaa i slušaju Talking Headse. Madeleine Hanna, studentica književnosti iz dobrostojeće američke obitelji, piše diplomski na temu Jane Austen i George Eliot, književnica koje postavljaju ‘bračni zaplet’ u srce velikoga britanskog romana.

I dok Madeleine pokušava shvatiti zašto je postalo moderno čitati Markiza de Sadea i raspravljati o defloraciji djevica u 18. stoljeću, a velike književne priče izlaze iz mode, u njezin život ulaze dva muškarca. Leonard je karizmatičan osamljenik, seksi genijalac kojeg susreće na seminaru iz semiotike i uskoro ulazi s njim u intenzivan odnos nabijen intelektualnim razgovorima i erotikom. Istodobno, prijatelj s fakulteta Mitchell, posebno zainteresiran za kršćanski misticizam, opsjednut je idejom da mu je ona suđena. Ovaj trojac uskoro odlazi u pravi život i događaji ih prisiljavaju da ponovno preispitaju sve što su naučili u teoriji. I dok se Mitchell nađe u Kalkuti u misiji sestara Majke Tereze, Madeleine počinje živjeti s Leonardom i suočava se s tajnom koja objašnjava njegovu naizgled neiscrpnu energiju i promjene raspoloženja…

U ‘Bračnom zapletu’ ovaj proslavljeni američki autor ponovno se dokazao kao vrstan pripovjedač, zabavan erudit, pisac čija proza teče glatko, a premrežena je brojnim literarnim referencama. Eugenides oživljava (pa dekonstruira) motivacijske elemente velikih romana 19. stoljeća, ali stvara priču suvremenu i svježu, novi veliki roman našeg stoljeća o mladim, pomalo izgubljenim ljudima koji su se našli u vrtlogu ‘odrasla’ života.

‘Jer ima knjiga koje mogu prodrijeti kroz buku života, uhvatiti vas za ovratnik i progovoriti samo o onim najistinskijim stvarima’, kaže Mitchell. Bračni zaplet za mnoge će biti jedna od takvih knjiga.

‘Roman koji nas podsjeća na to što znači biti mlad i idealističan, u potrazi za pravom ljubavlju, zaljubljen u knjige i ideje.’
Michiko Kakutani, The New York Times