Darujemo knjigu: Kraj muškaraca i uspon žena

U suradnji s izdavačkom kućom VBZ, portal Menu daruje 3 primjerka knjige Hanne Rosin ‘Kraj muškaraca i uspon žena’.

Hanna Rosin-Kraj muškaraca i uspon ženaKratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu

U subjektu navedite: MDAR1
a u tekstu: vaše ime, adresa i telefon         vaš razlog

Šaljite na mail: nagradni.izazov@gmail.com

Posjetite facebook stranicu Časopis Menu i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 7. prosinca
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 8. prosinca
Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: nagradni.izazov@gmail.com

Epohalna knjiga o radikalnoj promjeni muško-ženskih uloga u novom postindustrijskom društvu

Od samog početka čovječanstva muškarci su bili dominantan spol, no ta se dominacija temeljila gotovo isključivo na njihovoj veličini i snazi.
Zadnjih nekoliko desetljeća tržište rada velikim je dijelom postalo nezainteresirano za veličinu i snagu, a otada u mnogim segmentima radne snage muškarci više nisu u prednosti. Tehnologija je počela raditi protiv muškaraca, učinivši zastarjelima neka od zanimanja za koja je potrebna fizička snaga, a sve je više na cijeni ono što ekonomisti nazivaju ‘komunikacijskim vještinama’. Osobine koje se tradicionalno pripisuju ženama, kao što su empatija, strpljenje i kolektivno rješavanje problema, počele su istiskivati hijerarhijski, autokratski model rukovođenja i uspješnosti.

Danas prvi put u povijesti globalna ekonomija postaje područje na kojemu su žene uspješnije od muškaraca.
Od trideset četiri najrazvijenije industrijske demokratske zemlje, u dvadeset sedam njih studij završava više žena nego muškaraca. Žene u Velikoj Britaniji i SAD-u danas čine više od polovice zaposlenih.
Početkom 1970-ih žene su u SAD-u pridonosile s dva do šest posto obiteljskoga prihoda, danas prosječna američka supruga pridonosi s 42,2 posto. Više od 40 posto privatnih tvrtki u Kini u ženskim je rukama.

U ovoj epohalnoj knjizi, koju mnogi već uspoređuju s ‘Mitom o ljepoti’ Naomi Wolf, autorica Hanna Rosin otkriva nam kako je uopće došlo do kraja ere dominacije muškaraca te kako se radikalna promjena muško-ženskih uloga kojoj svjedočimo zadnjih desetljeća odražava na seks, brak, posao, obitelj i društvo.

Hanna Rosin (1970.) izraelsko-američka je autorica koja je izazvala veliku pažnju američke i svjetske javnosti 2012. godine, nakon što je objavila provokativnu knjigu Kraj muškaraca. Rosin trenutačno radi kao urednica u američkom kulturno-političkom mjesečniku The Atlantic. Uz to, aktivno objavljuje svoje članke u najčitanijim američkim novinama i časopisima (The New Yorker, The New York Times, GQ, The New Republic, The Washington Post itd.). Godine 2010. dobila je prestižnu nagradu Američkog društva urednika časopisa (National Magazine Award).