Darujemo Knjigu o krilatom fratru

U suradnji s izdavačkom kućom VBZ, časopis i portal Menu čitateljima daruje 3 primjerka ‘Knjige o krilatom fratru’ Dragana Pavelića.

Dragan Pavelić-Knjiga-o-krilatom-fratru 2Kratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu

U subjektu navedite: MDAR1
a u tekstu: vaše ime i adresa         vaš razlog

Šaljite na mail: nagradni.izazov@gmail.com

Posjetite facebook stranicu Časopis Menu i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 17. svibnja
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 18. svibnja

Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: nagradni.izazov@gmail.com

‘Knjiga o krilatom fratru’ Dragana Pavelića, dobitnika V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2009. godine, slojevito je i višestruko kodirano štivo koje spaja iskustvo nekoliko posve različitih literarnih tradicija i isprepliće ih u raznovrstan i dinamičan literarni mozaik.

Pod istim krovom zastupljene su s mnogo lokalnog kolorita obojena priča o neobičnom bosanskom franjevcu koja se proteže kroz historijski pregnantno i burno razdoblje ‘dugoga dvadesetog stoljeća’ (s njegovim globalnim i lokalnim ratovima kao cezurama) te kronika jednog pisanja – vrsta dnevnika o nastajanju ove knjige, metatekst na koji se referira podnaslov: Roman o romanu. Prvi je narativ ispričan u realističnom ključu naslonjenom na ljetopise  s Ivom Andrićem i Mirkom Kovačem kao pripovjedačkim orijentirima, s tim da je spomenuti realizam sklon s vremena na vrijeme skliznuti u svoju magijsku inačicu. Dnevnički dio donosi neobičan i gust pastiš koji integrira najrazličitije tipove diskursa – od ispovjednog, preko historijskog i metanarativnog do autopoetičkog.

Knjiga se, naravno, može i valja čitati integralno, kao jedan tekst s više ulaza i nebrojeno mnogo izlaza – neka vrsta pripovjednog labirinta. Ako u nekom trenutku niste točno sigurni nalazite li se u snu ili na javi, čitajte ponovno: neki ljudi, čini se, zaista mogu letjeti!