Darujemo knjigu: Zoran Krušvar – ‘Zaljubljeni duhovi’

U suradnji s izdavačkom kućom VBZ, časopis i portal Menu daruje 3 primjerka knjige Zorana Krušvara ‘Zaljubljeni duhovi’.

Zoran Krušvar-Zaljubljeni duhovi 3Kratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu

U subjektu navedite: MDAR1
a u tekstu:

vaše ime i adresa                     vaš razlog

Šaljite na mail: nagradni.izazov@gmail.com

Posjetite facebook stranicu Časopis Menu i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 16. veljače
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 17. veljače
Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: nagradni.izazov@gmail.com

Ova knjiga priča mirne duše mogla se zvati ‘o ljubavi i ljuvenoj žudnji’ u ljudima i njihovim svjetovima. Zoran Krušvar, naime, pametno, smjerno i britko gađa u molsku tipku za najšire općinstvo – ljubav u najužem i najširem smislu, ali bez pretencioznih bajanja i instrospektivnih unutarnjih solilokvija. Naprotiv, i u ‘ljubavnim pričama za mladež’, i u ‘ljubavnim pričama za starež’, jasnom i dinamičnom rečenicom te zanimljivim dijalozima autor dosita hrani gladna čitateljska usta, koja jednom nabasavši na ‘ljubavnu po Krušvaru’, bivaju vazda iznova gladna novih priča. U najuspjelijim od ovdje sakupljenih priča, autor precizno markira naše opće predodžbe o ljubavi, nipošto se ne libeći patetike kad mu ona sjedne na pripovjedačku kartu, još manje ‘sentiša’.

Ljubav je u Krušvarovim pričama počesto instrumentalizirana društvenom zbiljom. Ona je mnogokad tehnološki neodrživa, što bi se reklo, ali, s ironijom ili bez nje, to nije nimalo propitno s obzirom na duh vremena i nedođiju u kakvoj žive protagonisti autorovih priča. Ljubav je, rekosmo, instrumentalizirana, i to nam se, štoviše, čini posve prirodno. Stoga neka nas nimalo ne čudi autorovo prividno podilaženje društvenom ukusu i tematska zloporaba novovjekih ljubavnih jada. Neka nas ne smetaju svi ti ovovjeki wertheri. Jer, oni su tu oko nas, znamo za njih i, ruku na srce, počesto patimo s njima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.