Predstavljen Peugeot e-Expert Hydrogen

Peugeot je postao jedan od prvih proizvođača koji u serijskoj proizvodnji nudi električnu izvedbu koju pokreću gorivne ćelije (hydrogen fuel cell) i to u segmentu gospodarskih vozila.

Nakon izvedbi s klasičnim motorima s unutarnjim izgaranjem i električne izvedbe, Peugeot predstavlja i treću opciju – e-Expert Hydrogen, odnosno e-Expert Vodik na hrvatskom jeziku. Ovom izvedbom se potvrđuje brz razvoj elektrificiranih modela, a model e-Expert je proglašen i za ”International Van of the Year” početkom ove godine.

Novi Peugeot e-Expert Vodik uvodi inovacije kao što je sustav ”mid-power plug-in hydrogen fuel cell electric” koji je razvila grupa Stellantis i koji se sastoji od gorivnih ćelija koje proizvode električnu energiju potrebnu za pogon vozila zahvaljujući vodiku koji je dodan u sustav spremnika punjive litij-ionske baterije visokog napona s kapacitetom od 10,5 kWh koja se može puniti na električnoj mreži te koja također napaja električni motor u određenim fazama vožnje.

Novi Peugeot e-Expert Vodik ističe se mogućnošću vožnje na neograničene udaljenosti bez lokalnih emisija CO2 i mogućnost punjenja spremnika vodika za 3 minute kojim se postiže 400 km dosega prema WLTP-u.

U ponudi su dvije duljine – Standard i Long – s istim tovarnim obujmom kao i kod izvedbi s dizelskim motorom i izvedbi s električnim motorom (s baterijom). To znači do 6,1 m³ tovarnog obujma, nosivost do 1.100 kg i mogućnost vuče do 1.000 kg.

Osim što pruža mogućnost vožnje gradskim središtem u potpunoj tišini, bez emisije CO2 i bez kompromisa u pogledu korisnih usluga, novi Peugeot e-Expert Hydrogen zapravo nudi i novi oblik mobilnosti koji može ispuniti potrebe poslovnih kupaca, kao i mnogih urbanih zajednica koje žele očuvati kvalitetu života svojih stanovnika. Novi Peugeot e-Expert Hydrogen će se proizvoditi u tvornici u Valenciennesu u Francuskoj, a potom preraditi u stručnom centru grupe Stellantis u Rüsselsheimu (Njemačka) u kojem se radi na razvoju tehnologije vodika.

Peugeot