13. Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu: Brojni uzvanici, gosti i posjetitelji tri će dana guštati u najboljim pršutima Hrvatske i Europe

Rezanjem jedne fete, i pod motom “Dođi i pronađi svoju omiljenu fetu pršuta”, danas je službeno otvoren trinaesti po redu Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu, koji će trajati do nedjelje 20. listopada.

Na ovoj vrhunskoj i međunarodno priznatoj gastro manifestaciji ove se godine predstavlja pedesetak izlagača pršuta iz  Hrvatske, Austrije, Španjolske, Italije, Mađarske,  Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, dok je zemlja partner Crna Gora, s kojom Općina Tinjan blisko surađuje te razmjenjuje dragocjena iskustva. Svi ovi izlagači, vrsni majstori svog zanata, na stol su stavili najbolje iz svoje ponude, pokazavši tako razlike u finesama spravljanja pršuta, kralja delicija. No samo je jedan šampion sajma, a ove je godinu tu laskavu titulu dobila istarska Pršutarna selo Mekiši.

Stručna komisija, koju čine senzorni analitičari pršuta, članovi  Udruge senzornih analitičara pršuta – GUSTUS, birala je najbolje i u pojedinačnim kategorijama, a ocijenjena su ukupno 43 pršuta. Pa je tako u kategoriji “Istarski pršut” pobjedu i šampionsku medalju također odnijela Pršutarna selo Mekiši, vlasnik Moreno Mekiš. U kategoriji “Dalmatinski pršut” šampion je onaj proizvođača Smjeli iz Dugopolja, dok je u kategoriji “Drniški pršut” titulu šampiona zaslužio proizvođač Drniške delicije Maran. Također su se ocjenjivale kategorije “Krčki pršut”, “Nedimljeni pršut bez kože”, “Nedimljeni pršut s kožom” i “Dimljeni pršut”.

Gost na otvorenju ISAP-a bio je i ministar turizma Gari Capelli koji je istaknuo da Ministarstvo turizma podupire tinjanske projekte, pa su u tu svrhu dali 900.000 kuna za uređenje Kuće pršuta.

  • Nema turizma bez gastronomije, kao ni gastronomije bez pršuta. Kalmaj se i poji fetu pršuta, vidio sam majice na kojima to piše. Pa pojmo, pojisti fetu pršuta i krenimo u sajam – rekao je na otvorenju ministar Capelli.

Na otvorenju su bili prisutni i pomoćnik ministrice poljoprivrede, doc.dr.sc. Krunoslav Karalić te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije, Ezio Pinzan. Svim uzvanicima, gostima i posjetiteljima obratio se i Goran Hrvatin, načelnik Općine Tinjan.

– Ovo je trinaesti po redu ISAP, i brojka trinaest za nas je sretna. Ona svjedoči činjenici da smo proteklih godina, uz mnogo truda i zalaganja, ali i sudjelovanje svih vas, Internacionalni sajam pršuta podigli na razinu međunarodno poznate manifestacije, a ujedno smo ogledni primjer turističke ponude u srcu Istre, van ljetne sezone.  Slobodno možemo reći da Tinjan 365 dana u godini živi i diše za to da s ponosom nosi naziv općine pršuta te da uvijek na nove načine opravdava taj epitet – rekao je na otvorenju načelnik Općine Tinjan, Goran Hrvatin.

ISAP je događanje koje svake godine posjeti više od 25.000 ljudi te predstavlja savršen spoj  edukacije, degustacije, sporta, kulture i zabave. Osim izložbe vrsnih pršuta, koji će se moći kušati na svakom koraku, tu su i brojne edukacije, stručna predavanja, vođene degustacije i kulinarske prezentacije. Uz to, predstavlja se i više od 60 drugih izlagača koji će prezentirati i ponuditi razne domaće, autohtone proizvode.

Za one koji se odluče za otkrivanje istarske tradicije kroz zalogaj i gutljaj, najdraži trenutak bit će početak vođene degustacije “Pršut i vino by Gustus”, u subotu u 18 sati u Kući istarskog pršuta u Tinjanu. Blanka Sinčić Pulić, predsjednica Komisije za ocjenjivanje pršuta i Udruge GUSTUS te Alfredo Cossetto, poznati istarski vinar iz Kaštelira (Vina Cossetto), kroz jednosatno putovanje će vas naučiti sve o tajnama istarskog pršuta, što je ono što ga čini posebnim i s kojim istarskim vinom ga je najbolje sljubiti. Cooking show za posjetitelje predviđen je u subotu i nedjelju od 14 sati, a u njemu će vrsni kulinarski majstori pokazati kako se spravljaju jela od pršuta.

Nedjelja će biti aktivna i zabavna, jer u 15 sati starta obiteljska timska utrka “Drugi lov na istarski pršut”. Timovi će loviti blago, a najbolji će uloviti ono najvrjednije – istarski pršut. Svim posjetiteljima je tijekom trajanja sajma dostupna Zavičajna zbirka Enriko Depiera te izložba Fotografsko blago Tinjana. A kada smo kod fotografije, pozivamo sve goste i posjetitelje da nam se pridruže na Facebook stranici Internacionalni sajam pršuta i sudjeluju u online ISAP 2019 foto natječaju “Podijeli fotku i osvoji pršut”. Fotke sa sajma s pršutom, ili snimljene na photo pointu ISAP-a, potrebno je podijeliti na Facebook stranici Internacionalnog sajma pršuta, a najbolja fotka s najviše lajkova osvojit će, naravno, pršut!

Ništa ni ove godine neće proći bez dobre zabave i glazbe. Posjetitelji će prve večeri zapjevati i zaplesati uz Night express band i poznatog pjevača Željka Joksimovića, u subotu će ih zabavljati svima poznata Jelena Rozga te mladi i talentirani Luka Basi, a posljednjeg dana sajma, u nedjelju, završetak ISAP-a po domaći će zagrijati Gustafi.

A kada govorimo o istarskom pršutu, njegova specifičnost je da se suši bez dima, kože i potkožnog masnog tkiva. Vrijeme sušenja je najmanje godinu dana, i struktura pravog istarskog pršuta mora biti takva da se topi u ustima. U pripremi se koriste sol, papar, češnjak te aromatično mediteransko bilje. Retro okus na nepcima mora dati notu lješnjaka ili badema, a nju se osjeti tako da se kod gutanja zalogaja pršuta začepi nos. Na taj način svatko može provjeriti je li riječ o pravom, izvornom istarskom pršutu.

PRemium image