20. SVETONEDELJSKA FIŠIJADA OKUPILA 43 NATJECATELJSKA TIMA I GOTOVO 2.000 POSJETITELJA IZ CIJELE HRVATSKE

Jubilarna 20. Svetonedeljska fišijada, tradicionalna gastronomsko-zabavna manifestacija, održana je u nedjelju na obali jezera Rakitje, a okupila je 43 natjecateljska tima iz cijele Hrvatske i gotovo dvije tisuće posjetitelja.

Kako je tom prilikom istaknuo gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, riječ je o izuzetno važnom događanju. „Ovo je jedno veliko natjecanje za Svetu Nedelju, ali i za širu okolicu. U svojih 20 izdanja koliko je doživjela, ove godine imamo najveći broj prijavljenih ekipa, a vjerujem da će se trend rasta broja ekipa zasigurno i nastaviti. S turističkog i organizacijskog aspekta, ovo je najbolja organizacija do sada. S obzirom na broj ekipa i ljudi koje susrećem skoro na dnevnoj bazi, mogu reći da ovo nije tipično natjecanje nego prijateljsko druženje“, poručio je Zurovec.

Svi natjecatelji pripremali su fiš paprikaš od iste vrste ribe koju su osigurali organizatori manifestacije, Turistička zajednica grada Svete Nedelje i Športsko ribolovno društvo Rak iz Rakitja, a pobjedu je odnio tim Shakespeare Strmec. Prema riječima Tomislava Vojvodića, člana pobjedničke ekipe, prvo mjesto nisu očekivali. „Drago mi je što smo opet pobijedili nakon šest godina. Imali smo strašnu veliku ekipu i dobru podršku, ali cijela bit ovog natjecanja nije pobjeda, nego druženje“, rekao je Vojvodić.

Drugo mjesto pripalo je ekipi iz Velike Kopanice, dok se na trećem mjestu našao tim iz Babine Grede. Uz besplatan fiš paprikaš za sve posjetitelje, za vrhunsku zabavu pobrinuli su se „Tamburaši za dušu“ i voditelj Davor Dretar-Drele. Također, u okviru bogatog programa održano je i natjecanje u starim pučkim igrama.

Podsjetimo, tijekom godina Svetonedeljska fišijada nametnula se kao izuzetno važan segment turističke ponude Grada Svete Nedelje, a uz natjecateljski dio, posjetitelje privlači besplatnom degustacijom fiš paprikaša skuhanog u najvećem hrvatskom kotlu od 600 litara te bogatom ponudom domaćih proizvoda i suvenira na štandovima.

Velikoj popularnosti fišijade u značajnoj mjeri pridonosi atraktivna lokacija na kojoj se održava. Naime, jezero Rakitje jedno je od četiri prekrasna svetonedeljska jezera, koja svojom prirodnom ljepotom redovito privlače brojne izletnike iz Zagreba, od kojeg su udaljena samo desetak minuta vožnje.

Nives Polovina Barun